Отново протест срещу изграждането на поредния блок в Кючука, затвориха ключово кръстовище - DC news

Отново протест срещу изграждането на поредния блок в Кючука, затвориха ключово кръстовище

Протестиращите блокираха кръстовището на Коматевско шосе и бул. „Александър Стамболийски“

Пореден протест срещу застрояването на район „Южен“ се провежда днес. В 18 часа протестиращите затвориха кръстовището на Коматевско шосе с „Александър Стамболийски“ и заявиха, че ще стоят там докато не дойде районният кмет. Образува се голямо задръстване и колони от автомобили и движението беше възстановено след 15-минутна блокада.

Още в 17.00 часа хората започнаха да се събират на мястото, където се очаква да се появи 9-етажна кооперация, намираща се до ул. „Асен Христофоров“. На оградата на строежа са залепени плакати: „Искаме паркове, а не гета“, „Кмете, не продавай Пловдив“, „Искаме въздух, а не бетон“, „Стоп на корупцията“.

Протестирашите запалиха и димка на оградата. Вече са се събрали около 50 души, сред които и много младежи. На място пристигнаха и общински съветници от Пловдив.

Исканията на протестиращите са да се спре с презастрояването в района, което според тях ще доведе до задълбочаване на проблема с водоподаването и паркирането. Освен това те настояват за подоряване на инфраструктурата в квартала и изграждането на нови паркове и детски градини.

По време на протеста гражданите поискаха и оставката на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Припомняме, че теренът, върху който се очаква да изникне високия блок, до момента се е използвал като зелена площ – за разходка и игра на децата, но от миналата седмица той вече е ограден. Оградата се намира на 5 метра отстояние от най-близкия блок.

На предишния протест кметът на район „Южен“ Костадин Язов заяви, че проблемът е още от 2008 г. и затова не знае какво точно се е случило преди 14 г. По думите му строителното разрешение е издадено от Голяма община месец февруари, като теренът е възстановен на частни собственици преди много години. Самият той е направил възражение по отношение на озеленяването в първоначалния проект.

За утре е насрочена среща в Община Пловдив с протестиращи. На нея ще присъстват главният архитект Димитър Ахрянов и Пламен Райчев, заместник-кмет по строителство, а също и представител на фирмата инвеститор.

Източник: Радио Пловдив
Снимки: Радио Пловдив и БНТ

Подобни статии

Top