Отново протест в Шишманци, екоминистърът идва при хората

Протестът започва в 8.00 ч.

Жители на Шишманци и околните села протестират срещу депото за отпадъци в селото и честите пожари, които го обгазяват. Протестът е с начален час 8.о0 часа в събота пред завода за преработка на отпадъци.

Хората обявиха и събитие в социалната мрежа:

Ето какво са написали те във Фейсбук:

Преди дни горя сметището в с. Шишманци- За пореден път. Имаше протести и затворени пътища- за пореден път. Цяла България научи за това от медиите- за пореден път. 
През изминалите години обгазени от различни еко и не до там еко заводи бяха доста населени места в България ( с.Труд, гр. Нова Загора, Ямбол, Царевец, Русе, Разград, Бургас, и т.н.) и протестите за потърпевшите от това се превърнаха в ежедневие. Предполагам гледайки новините хиляди българи живеещи далеч от проблемните зони си отдъхваха с облекчение, защото е далеч от тях. Това обаче е фалшиво и мимолетно спокойствие и причините са няколко:
➡️В Българското законодателство няма нормативна база, която да определя на какво отстояние от Вашия дом може да има сметище, биогаз инсталация, инсенератор и подобни. Какво означава това? Още утре тонове отпадъци, фекалии, урина могат да се депонират, обработват и третират на метри от Вашия дом. От вас ще се очаква да дишате,боледувате и мълчите… Защото каквото и да кажете, ще остане глас в пустиня. Българските институции мразят да слушат за проблемите на гражданите.
➡️Българските институции издават разрешителни и въвеждат в експлоатация подобни производства единствено и само по документи. Уповават се на документацията на инвеститорите и в общият случай кракът им не стъпва на производствените площадки. А инвеститорите пишат в документацията пожелателни и неизпълними процедури, знаейки че няма кой да “хване” разликите. 
➡️В България оператор на сметище, биогаз инсталация, инсенератор и др. Може с години да обгазява и трови населението с летливи и задушливи газове, миризми и пушаци и да няма никакво намерение да инвестира в подобрения. Защото всеки богопомазан бизнесмен, допуснат в тази ниша, харчи парите си, за да си пазарува министри и директори на контролни институции и знае, че всичко му е позволено.
➡️В България контролните институции страдат от некомпетентни партийни назначения на високи постове. Чиновниците заемащи ги имат само две отговорности- да получават държавните си заплати от нашите обществени пари и да покриват гафовете на лобистките избраници, жертвайки здравето на хората и обществения интерес. 
➡️В България контролните институции не разполагат с техника, специалисти и експертиза. Контролните институции са партийна хранилка и инкубатор на нечисти бизнес намерения.
➡️В България се търгува със здравето и обществения интерес през иначе добри европейски практики. По тази причина пак с нашите обществени пари България плаща огромни глоби към Европейския съюз, именно заради мръсен въздух и не спазване на европейски директиви.

1 2

Подобни статии

Top