Отпадат ограниченията във фитнесите и заведенията, ако персоналът и клиентите са ваксинирани - DC news

Отпадат ограниченията във фитнесите и заведенията, ако персоналът и клиентите са ваксинирани

Досега и за тези заведения важеше ограничението за ползване на до 50% от капацитета на обекта

Във връзка постъпващи от граждани запитвания в Министерството на здравеопазването относно работата на определени обекти и организирането на конкретни мероприятия при използването на капацитет до 50%, както и във връзка със заповедта, която влиза в сила от днес, 20 август, правим следното уточнение:

Условията за работа на тези обекти не са променяни. И досега те можеха да работят/ да бъдат организирани при използването на до 50% от капацитета на съответното място. Тази възможност е в сила и в момента. Новото от днес е, че същите могат да работят/ да бъдат организирани, използвайки 100% капацитет, ако персоналът и посетителите са или ваксинирани, или преболедували, или предоставят негативен резултат от PCR тест.

Заповедта се отнася до:

  • конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
  • културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
  • на спортни състезания с публика;
  • посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
  • посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
  • посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Другият нов текст в Заповедта касае организацията на работата във всички администрации. Ръководителите на администрации установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа и организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

На брифинг пред медиите здравният министър д-р Стойчо Кацаров беше категоричен: „Никакви ограничения не са наложени със заповедта, а обратното“.

„С изменението на заповедта дадохме възможност на ресторантьорите да работят на 100%, а не на 50%, мерките са стимулиращи“, поясни той.

Кацаров каза още, че към момента е в сила противоепидемична мярка, която ограничава използването на капацитета на определени обекти/мероприятия на закрито при режим на 50%. С допълването на заповедта се дава възможност те да работят на 100%, но при определените по-горе условия.

Попитан дали не е време мерките да бъдат затегнати, той обясни, че „се опитват максимално да отложат затягането на мерките, за да не се навреди на хората“.

„Засега се справяме добре, следваме плана, следим броя на заетите легла“, заяви здравният министър.

Снимка: стопкадър NOVA

Подобни статии

Top