Отпадат тестовете за учениците в училище

Мярката влиза в сила от днес

От днес – 29 март т.г. отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната. Решението е на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която издаде заповед в този смисъл. Всички останали противоепидемични мерки в училищата остават в сила до 1 април, когато се отменя извънредната епидемична обстановка.

Здравните власти въведоха скрининговите тестове с проба от слюнка като условие за присъствено обучение на 10 ноември 2021 г. Първоначално изследването се провеждаше два пъти седмично. От 21 октомври м.г. беше въведен зелен сертификат и редовното изследване отпадна за учениците и учителите с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

От 6 декември м.г. останалите ученици се тестват веднъж в седмицата. Редовно се проверяват също учителите и непедагогическите специалисти без зелен сертификат. Присъствени занятия се провеждат без условие за тестване в общини с ниска обща заболяемост – под 250 на 100 000 души.

Подобни статии

Top