Отпускат над 100 000 лв. за реставрация на фасадата на къща Стамболян

„Общински институт „Старинен Пловдив” с пореден одобрен проект за финансиране“

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ има удоволствието да съобщи, че Министерство на културата одобри финансирането на проект Консервационно-реставрационни работи (КРР) по екстериора на Къщата на Верен Стамболян на стойност 101 797.37 лв.

В проектното предложение екипът, в резултат на обследване и анализи планира да се отстранят проблемите по източната (главна) фасада, свързани с декорацията на обезличената, към момента фасада, възстановяване на флоралните орнаменти и пейзажни композиции, шахматен цокъл и др.; да се възстанови полихромно оцветения дъсчен таван, който в момента е с избледнели цветове, напуквания и подкожушвания. Западната фасада също ще претърпи промени като се възстановят декорациите около дограмата.

Отпуснатите средства на стойност 101 797.37 лв. ще позволят да се извършат всички ремонтни и консервационно-реставрационни дейности по екстериора на Къщата на Верен Стамболян и да се възстанови автентичния й облик, който да изяви обекта по достоен начин – впечатляващ, въздействащ със своята богата декорация и орнаментика.

Къщата е емблематична за Пловдив, позната през годините като Къща на художниците, а в последните 10 години в нея се съхранява забележителната колекция на Маестро Димитър Киров.

За период малко над 1 година ОИ „Старинен Пловдив” е спечелил финансиране за над 300 000 лв. по 3 проекта: за Къща Павлити е проведена обществена поръчка, има избран кандидат и предстои подписване на договор. Проектът за Къща Хиндлиян беше за Консервация и реставрация на таваните, вече е изпълнен и приет от комисия на Министерството на културата.

Подобни статии

Top