Отпуснаха още 60 хилки за Малтепе

Гласуваха актуализацията на бюджета до края на годината

Още 60 хиляди лева дава община Пловдив за най-голямата могила не само в региона, но и на Балканския полуостров – Малтепе. Това стана с актуализацията на бюджета за тази година, която бе гласувана на днешната сесия на местния парламент.

Парите се дават за продължение на разкопките на обекта, в който се разкриха зидовете на гробница, строена вероятно за известен римски император, смятат археолозите. Според общинската съветничка Десислава Йорданова от БСП, община „Марица“ също трябва да се включи със свои средства за разкриване на съкровищата, които крие могилата. Кметът Иван Тотев Това обаче посочи, че това не са първите средства за този обект, които дава общината. Той посочи, че община „Марица“ няма заложени пари за разкопки, но пък е изпълнила проекта за информационния център край Малтепе.

Тотев посочи, че Пловдив финансира и проекта за Голямоконарско шосе, пак поради липса на средства от страна на селската община. „Това, че не е  в територията на община Пловдив, не означава, че Пловдив трябва да се ограничава само в своите граници“, каза кметът и допълни, че това не е първият случай, в който градът под тепетата финансира със свои средства разкопки на могила.

При изменението на бюджета бяха отпуснати също близо 18 хил. лв. за Природонаучния музей, както и 8 000 лв. за проектиране на имот на ул. „Цар Иван Срацимир“ в Старинен Пловдив. Този имот ще се използва за информационен център за комплекса около Източната порта. Други 5000 лева бяха гласувани за закупуването на тестове за наркотици, които ще бъдат дарени на ОДМВР-Пловдив.

Предвидени бяха и пари допълнителни 30 хил. лв. за подлеза на Чифте баня,

в който ще бъдат запазени само някои от търговските обекти в средата на съоръжението. Там ще бъдат монтирани камери и ще се направят подходи за достъп на хора с увреждания, посочи градоначалникът.

В крайна сметка актуализацията на бюджета беше приета единодушно от съветниците.

Не толкова единодушно обаче се прие отчета на бюджета за 2017 година. Съветниците от опозицията напомниха, че този отчет е трябвало да бъде гласуван още по време на приемането на финансовата рамка за тази година в началото на 2018-та. Тогава това не стана. Днес старейшините си размениха нападки, а Николай Радев от БСП припомни на кмета Иван Тотев, че е обещал 1 млн. лв. за образованието още преди година и 9 месеца. Кметът беше категоричен, че пари за образованието ще има и така отчетът бе приет.

Подобни статии

Top