Отрицателни за коронавирус са тестовете на българите, пристигнали от Ухан

На летището в София, Варна и Бургас има медицински екипи

Тестовете на българските граждани, пристигнали късно снощи от Ухан, са отрицателни за новия коронавирус. Това обяви на брифинг полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия, съобщиха от ВМА. Транспортът на двамата младежи – момиче и момче, е преминал без произшествия. Те са приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установени отклонения от нормата, а направеният тест е отрицателен за новия коронавирус.

В средата на инкубационния период тестовете ще бъдат повторени. Пациентите са настанени в стаи с контролиран достъп и ще останат за наблюдение за 14 дни, поясни доц. Георги Попов.

Предприети необходмите мерки с цел превенция, а ако е необходимо, ще се разпоредят и допълнителни такива, заедно с партньорите ни от Европейския съюз, подчерта на свой ред и доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

По думите му, освен на Летище София, медицински екипи има и на летищата във Варна и Бургас. До дни ще бъдат закупени нови термокамери за Варна и Бургас. Към момента двете летища са снабдени с безконтактни термометри, позволяващи безпроблемното установяване на хора с повишена температура.

Снимка: Катедра инфекциозни болести към ВМА-София

Подобни статии

Top