Отсечени дървета заради ремонт на улица предизвикаха напрежение в Асеновград

При започването на ремонта  в участъка от училище „Христо Ботев“ до ОДЗ „Бако Динчо“ 10 броя липи и суфория бяха отсечени.

Отрязани дървета заради ремонта на улица „Асенова крепост“ в Асеновград предизвикаха напрежение сред жителите на града. Хората, които живеят в зоната са категорични, че няма никаква причина дърветата да бъдат премахнати и   една от „най-романтичните“ по думите им улица да бъде променена.

„Това е  ужасно“ 

„Бях сутринта там, само при вида на отрязаните до пън дървета, душата ми се сви все едно влизам в болница или в бюрото по труда. Не можеше ли да се измисли и без сеч… все се чудя.“

„Премахват дървета, които живеят много повече от нас, за да направят паркоместа??? Не разбирам логиката.
Това място е едно от най-приятните в града за разходка или поне беше. А лятото като напече, къде ще си паркирате колите?“, са част от коментарите в социалната група “ За по-добър живот“.

При започването на ремонта  в участъка от училище „Христо Ботев“ до ОДЗ „Бако Динчо“ 10 броя липи и японски софория бяха отсечени.

От общината обясниха, че специалисти от общината са обследвали абсолютно всички дървета на улица „Асенова крепост“ , запазили са единствено живите, а останалите са били отрязани.

Експертите, изследвали дърветата, били категорични, че трябва да се премахнат заради прогнила коренова система и стъблена сърцевина.

„Сред дърветата няма защитени видове, отсечени са болни и сухи дървета, които пречат на проекта и са опасни за хората“, коментираха от градската управа.

Ремонтът на улица „Асенова крепост“ започна преди ден. Той е включен в инвестиционната програма на общината и е на стойност малко над 70 хиляди лева.Освен цялостно преасфалтиране на участъка, който е около 200 метра, ремонтът включва и подмяна на тротоарната настилка. Улицата ще бъде разширена, като ще бъдат изградени и 26 паркоместа. От тях 21 места за престой на колите ще са разположени  на мястото на отрязаните дървета.

Рехабилитацията на улица „Асенова крепост трябва да приключи преди Коледа. До тогава участъкът остава затворен, а подходът към най-стария квартал в Асеновград- „Свети Георги“ е страната на улиците „Скалата“ и “ Богомилска“.

Снимки: Фейсбук

 

 

 

 

Подобни статии

Top