Отстраниха 10-килограмов тумор от яйчника на 61-годишна жена

Огромен 10-килограмов

яйчников тумор бе отстранен днес от екип на АГ-отделението в Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Пловдив.

Пациентката е 61-годишна,изпратена за диагностициране, след направен ядрено-магнитен резонанс.

Изследването е установило  голямо количество течност в коремната кухина /асцит/, яйчникова формация и миоматозна матка, разказаха главният оператор д-р Тихомир Георгиев и д-р Константин Младенов – временно изпълняващ длъжността началник на АГ- отделението.

Преди операцията онкогинеколозите са направили пункция на корема, откъдето са извадили 6 литра течност, която се оказала отрицателна за туморни клетки. Това означава, че капсулата на тумора не е нарушена. Тогава са пристъпили към операция на корема.

По време на интервенцията отново са извадили 5 литра течност и са установили наличие на 50-сантиметрова туморна формация на левия яйчник. Отделно от това, жената е имала уголемена матка с множество миомни възли.

Размерите на органа са отговаряли на 4-месечна бременност. Специалистите са направили тотална хистеректомия – с премахване на матката, както и оментума /голямото було/ .

Експресното изследване по време на интервенцията е показало, че става въпрос за много рядък тумор, наречен карциноид. Пациентката  се възстановява след операцията.

Подобни статии

Top