Отстраниха окончателно кмета на Брезово - DC news

Отстраниха окончателно кмета на Брезово

Окръжният съд отстрани окончателно кмета на Брезово Радньо Манолов, заместника му Димитър Томов и секретарят на общината Стойна Малешкова срещу отстраняването им от длъжност. Миналата седмица районните магистрати решиха, че ако останат на постовете си, има вероятност да бъде възпрепятствано разследването срещу тях, както и да окажат натиск върху служители. Тримата са обвинени в неправомерно нотариално удостоверяване, в резултат на което без знанието хората са били прехвърлени партиди за допълнително задължително пенсионно осигуряване от един в друг пенсионен фонд.

Протоколи от разпити на 20 нови свидетели по делото срещу общинарите от Брезово и ръководителя на банковия клон в общинския център Стоянка Стоянова. До този момент разпитаните свидетели наброяват близо 140 души. В момента се събират доказателства за назначаване на експертизи по делото.

„Ще бъдат назначени от една страна графологична експертиза за установяване авторството на подписите, тъй като до момента имаме само експертни справки, а другата ще бъде съдебно-счетоводна, която да покаже каква е действителната полза от така извършените прехвърляния на партидите с индивидуални средства“, заяви прокурорът по делото Борис Михов.

В съдебната зала днес беше внесена подписка до съда от 12 общински съветници начело с председателя на местния парламент Милко Сарафов в подкрепа на отстраненото общинско ръководство.

„В интерес на хората от Брезово в тоя момент е  да не се обезглавва общината, защото това ще се отрази много негативно“,  коментира Сарафов. Той припомни, че предстои зимен сезон, определяне на фирмите за снегопочистване, обсъждане на общински бюджет и определяне на размера на местните данъци и такса смет за общината. Той подчерта също, че сегашният кмет на Брезово Радньо Манолов е човекът, който е извадил общината от тежкото положение, в което е била и в момента тя има финансов резерв от 520 хиляди лева.

Съдът обаче не се вслуша в мотивите на защитата и хората от селото и окончателно отстрани тримата общинари.

Подобни статии

Top