Отварят 8 парка в София от утре, за другите градове кметовете ще решават сами (ВИДЕО)

В Пловдив решават днес откога да се отворят парковете

Отварят паркове в столицата за посещения, но с определени мерки за ползването им. Това стана ясно от изявление на кмета на София Йорданка Фандъкова, която посети Южния парк с премиера Бойко Борисов.

Направени са схеми на 8 големи парка в София, като са обозначени маршрутите, които могат да се видят на специални брошури, както и на сайта на Столична община. В брошурите са описани и всички правила, които трябва да се спазват – задължителни и препоръчителни.

Предложението е между 9.30 ч. сутринта и 18.30 ч. следобяд парковете да се посещават от родители с малки деца до 12 години. Двама възрастни най-много могат да бъдат с колкото деца имат. Преди 9.30 ч. и след 18.30 ч. могат да идват и хората, които разхождат кучета, както и единични спортуващи.

Мисля, че няма проблем бременните жени да се разхождат по времето на семействата с деца, но все пак препоръчваме да не го правят много масово. „Това е мярка, за да може децата да се разхождат, но при спазване на правилата, защото рисковете остават“ поясни Фандъкова.

Забраняват се повече от двама възрастни, ползването на детските площадки и съоръженията, както и пейките.

Целта не е хората да не сядат, а да не се докосват повърхностите. Важно е също да не се събират на групи много деца и възрастни, забранява се и пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организация. Над 80 души са само служителите от общината и доброволците, 45 общински полицаи, конна полиция, патрули и общинските полицаи, които ще са велопатрули, за да могат да се движат по-бълзо. Всички те ще са в помощ на хората и ще ги молят да спазват правилата.

От нас зависи защо и докога ще продължи.

„Трудно можеш да обясниш защо с кучето може, а с децата не може“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов. Според него отварянето на парковете е обсъдено с вътрешния министър, здравния министър и Националния оперативен щаб.

„Ние преценихме, че този риск е разумен, ако се спазва дисциплината и се движим в тези граници, така няма да се натоварват болниците. Ако не се спазва, ще бъдат затворени като пазарите, знаете, направихме го за един ден“, каза Борисов и помоли гражданското общество за дисциплина и ред.

„Ако видим, че действа добре тази мярка, възложил съм за планините край градовете да се въведат подобни схеми и ред. С една дума, като имаме претенции, че сме гражданско общество, ето, прекрасен момент да го покажем“ подчерта премиерът. 

1 2

Подобни статии

Top