Отварят пробно парковете в София за разходка на малки деца

Най-вероятно парковете ще бъдат отворени в цялата страна

Парковете в София да бъдат отворени пробно за разходка на родители с малки деца, предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски обаче, препоръката на щаба ще бъде принципна:

Г-жа Фандъкова обяви, че в неделя ще се проведе учение, в което ще се създаде организация за посещение на парка и ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва. Ако бъдат отворени парковете, това ще важи за цялата страна. Надяваме се, че гражданите ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. Нашата препоръка, която ще е принципна, кметовете да определят реда и подробностите по посещенията с деца. Все пак следим и заболеваемостта. Тенденцията трябва да се отчита на седмична база“, обясни генералът.

Запитан какво се има предвид под малки деца, той се пошегува: „Разбира се, не са гимназисти“.

Той посочи, че в Австралия са били отворени плажовете, но впоследствие се е наложило отново да бъдат затваряни. По думите му в началото там се е спазвала дистанцията, но впоследствие това отпадало и се е стигало до ново затваряне.

Генералът отново подчерта днес, че най-важно е да се запази здравната ни система. У нас има 18 лаборатории, а в началото сме тръгнали само от една. Целта е била да има 7000 легла за прием на болните от новия коронавирус.

На въпрос може ли вирусът да се предава и през повърхности, освен по въздушно-капков път, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев отговори, че именно по този начин се заразяват бебетата с грип например – от замърсени играчки.

Подобни статии

Top