Отведоха с патрулка Боян Расате след участието му в БНТ

По-рано днес стана ясно, че Софийска градска прокуратура издирва кандидат-президента на адресите му

Полицаи отведоха с патрулка Боян Расате след излизането му от участие в БНТ. Това съобщават от националната телевизия.

Расате е участвал в предаването „Референдум“.

По-рано днес от Софийската градска прокуратура разпространиха съобщение до медиите, според което кандидатът за президент се издирва, за да бъде привлечен като обвиняем за погрома над офис на ЛГБТИ общността в столицата.

Това се случва, след като вчера главният прокурор Иван Гешев поиска имунитетът на кандидат-президента да бъде свален.

„Днес следовател от Следствения отдел при Софийската градска прокуратура предприе действия за призоваването на Боян Станков (Расате), кандидат за президент, с цел явяването му пред разследващия орган за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер.

По искане на главния прокурор на Република България Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение за привличане на Станков към наказателна отговорност.

Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс призоваването се извършва на посочените по делото адреси в страната, като призовката се връчва не по-късно от 3 дни преди датата за предявяване на обвинението.

Боян Станков не е открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси.

Софийската градска прокуратура ще предприеме всички необходими действия съгласно правомощията си по закон с цел извършване на действия по разследването с участие на обвиняемия.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Станков, в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо обвиняемия“, се казва в съобщението.

След извеждането му под конвой от БНТ Расате е заведен при следовател в Първо районно управление, за да му бъде повдигнато обвинение.

Снимка: Капитал

Top