Отвори врати първият у нас Дневен център за украински деца бежанци (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Отвори врати първият у нас Дневен център за украински деца бежанци (СНИМКИ/ВИДЕО)

18 деца са записани засега в дневния център в „Тракия“

Отвори врати първият дневен център в Пловдив за украински деца бежанци. Центърът е единствен засега в България и се намира в едно от помещенията на подблоковата ДГ „Кремена“ в район „Тракия“.

18 деца са записани засега в дневния център, за тях се грижат две преподавателки. В центъра имат и психолог.

Според украинката Наталия Елис, учредител на Фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, в началото децата, които не са ходили досега на детска градина, ще могат да посещават центъра с родителите си. Предстои да бъдат организирани курсове по български език за малчуганите.

Примпомняме, че с решение на Общинския съвет, бяха предоставени на украинските бежанци помещения от бившата подблокова градина „Кремена“ в „Тракия“, а също и на бул. „Източен“.

На откриването днес присъстваха кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, зам.-кметовете Стефан Стоянов и Георги Титюков, почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев, както и Надежда Захариева, програмен директор на фондация „Америка за България“.

Фондацията е подпомогнала центъра, като е отпуснала дарение от 55 000 лв. за две детски градини, които прави в Пловдив неправителствената организация на Наталия Елис. Парите отиват за заплати на учителките и за изхранване на децата. Общо 40 деца ще посещават двете детски градини, докато родителите им си търсят работа.

„За нас е много важно бежанците да започнат работа тук и да намерят постоянно подслон в Пловдив. Знаем, че компаниите имат нужда от работна сила и се надяваме тези хора да си намерят работа“, каза Захариева.

1 2

Подобни статии

Top