Отзивите след победата на „лъвиците“ над Канада

Българските волейболистки вече мислят за мачовете си в Топ 16 на света

Селекционерът на женския национален отбор Иван Петков остана доволен от успеха над Канада с 3:1, който класира тима ни за втората фаза на Световното първенство по волейбол в Япония. Волейболистките ни загубиха откриващия гейм с 23:25, но успяха да стигнат до пълен обрат и да намерят място сред 16-те най-добри отбори на планетата.

„Изиграхме добър мач. Тази победа ни класира за следващата фаза, а това беше основната ни задача. Беше трудно за отбора след тежкия мач, който изиграхме срещу Китай вчера. Тогава загубихме, но днес стигнахме до успеха и сме щастливи. Сега трябва да мислим за първия ни двубой от следващата фаза“, коментира след срещата Иван Петков.

Титулярката на поста централен блокировач Нася Димитрова отбеляза 17 точки при победата над Канада с 3:1, която класира българките за втората фаза на световното първенство в Япония.

„Като цяло ни беше доста напрегнато, опитвайки се дадем най-доброто от себе си. Бяхме сковани за разлика от мача с Китай, в който решихме да играем за удоволствие, а не да победим на всяка цена. И това си пролича с китайките, че когато не играем с напрежение, играем свободно и добре. Срещу канадките може би излязохме с напрежение, защото знаехме, че  трябва да спечелим на всяка цена. Имаше ситуации, в които отборът показа характер.

Нека не звучи като оправдание, защото тимът е подмладен и върху момичета, които до онзи ден бяхме резерви, сега пада голяма отговорност. Да, не изиграхме първите три мача по най-добрия начин, но се надявам както в последните два от групата, така и в предстоещите, да дадем най-доброто от себе си. Срещу Китай малко не ни достигна да вкараме мача в тайбрек, където можеше да изненадаме, знае ли се… Всичко зависи от настроението, а и сякаш срещу силните отбори играем по-добре и се надявам в Осака да се представим добре“.

Важна роля за победата над Канада на световното по волейбол изигра Гергана Димитрова, която също като Нася Димитрова отбеляза 17 точки.

„Вече сме много уморени и изиграхме много труден мач. Най-хубавото е, че победихме и продължаваме. Този млад отбор, който гради характер, можеше повече досега на първенството, но се надявам не само на световното, а и в годините напред, да постигаме успехи. Пропуснахме повече да направим на  срещата с туркините, а за нивото на италианките и китайките има още да работим, за да ги настигнем. В мача с китайките се раздадохме и, както каза треньорът, си „продавахме кожите“ на скъпа цена. Отиваме в Осака да правим същото, да се борим с големи сили, но защо да не станем и ние от тях? Надявам се, че най-доброто предстои“.

Първият мач на „лъвиците“ от втората фаза ще бъде в неделя. Те са група „F“ в Осака със съставите на световните шампионки от САЩ, Русия, Азербайджан и Тайланд.

Подобни статии

Top