Падналият „Миг 29“ е от авиобаза „Граф Игнатиево“

Пилотът бил със солиден стаж

Изтребителят МиГ-29, който тази нощ е паднал в Черно море, е от авиобаза Граф Игнатиево, предава 24plovdiv.bg.

Самолетът е участвал в съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, което е започнало на 7 юни и е трябвало да продължи до 11 юни. Заради инцидента е прекратено.

Сръбските ВВС също участват с три изтребителя МиГ-29, които са излитали и кацали от Граф Игнатиево.  Учението е включвало стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение, както и отстрели по светещи парашутни мишени.

Опитен летец е пилотирал падналия МиГ-29 в Черно море. Той е със солиден стаж и колегите му в авиобаза Граф Игнатиево се молят да е оцелял.

Според военни летецът е майор и неведнъж е доказвал своя професионализъм в небето. „Много е тежко, дано да има шанс момчето да е живо и да го открият час по-сскоро“, молят се в авиобазата.

Според тях в момента е нужно да се извършат необходимите процедури. Притесняват се обаче някой да не прави политика от случая. „Пътуват разни управленци към мястото, където се е извършвало учението. Какво ще правят те там, след като не разбират от това“, коментират служители от поделението. Те се опасяват да не започне хвърляне на вина върху невинни, като командир на авиобаза, командващ ВВС или негов заместник.

„Има ли значение с колко изтребителя МиГ-29 оставаме? Преди бяха 15, след този инцидент са 14. Половината от тях не летят“, казват хора от авиобазата.

Източник: 24plovdiv.bg
Снимка: БНР

Подобни статии

Top