Пак 13 години затвор за Райфъла

Бизнесменът ще остане още 9 години зад решетките

13 години затвор отсъди Пловдивският окръжен съд за Атанас Червенков по прякор Райфъла. Бизнесменът обаче ще лежи около 9 години, тъй като от присъдата му ще бъдат приспаднати годините, които той прекара зад решетките по време на досъдебното производство и съдебния процес срещу него.

Присъдата е за извършен в съучастие предумишлен опит за убийство с користна цел на собственика на медицински център „Хипоталамус“ Аргир Гяуров, както и за палежи на леки автомобили, сред които колите на бившия депутат Антоний Йорданов.

12 години затвор пък получи дясната ръка на Райфъла Веселин Загорски. След приспадането на прекараните с мярка „постоянен арест“ в пловдивския затвор 4 години, той ще излезе след 8 години, ако присъдата му бъде потвърдена.

И двамата ще излежават наказанията си при първоначален строг режим.

По 5 години при първоначален общ режим ще лежи в затвора Симеон Генов, а 5 години и 8 месеца – Бисер Романов.

Именно те са се опитали да убият Гяуров.  Една година условно с 3 години изпитателен срок даде съдът на Стефан Гичев, а Васил Василев ще лежи 4 години и 6 месеца.

Райфъла и съучастниците му  ще трябва да изплатят солидарно 50 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди на пострадалия собственик на медицинския център Аргир Гяуров. Заради палежите на колите на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов и на съпругата му ще бъдат изплатени обезщетения от общо 11 200 лв.

При влизане в съдебната зала днес Райфъла беше с тъмни очила. Той вдигна палец в знак на поздрав към представителите на медиите, но не каза нищо. Съпругата му Евелина пък закъсня няколко минути за четенето на присъдата, но все пак успя да чуе наказанието на мъжа си.

На практика присъдата на Райфъла е същата като тази, произнесена по време на първото дело срещу него.

Намалено е наказанието на Загорски, който преди бе осъден на 16 години. С по една година са намалени присъдите и на останалите съучастници на Райфъла. В началото на миналата година той и съучастниците му обжалваха наказанията си и Апелативният съд ги отмени заради процесуални нарушения.

Днешното решение на окръжния съд може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Подобни статии

Top