Пак напрежение край Белащица, протестиращи не искат да пуснат камионите с готова продукция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Членове на инициативния комитет блокираха пътя между кариерите и селото

Отново напрежение край Белащица! Членове на инициативния комитет за прекратяване на работата на кариерите над селото блокираха пътя между кариерите и селото, с намерението да спрат тежкотоварните камиони, които извозват инертни материали.

Припомняме, че миналия четвъртък изтече концесията на оператора на кариерите, но според живеещите в Белащица те продължават да работят.

Заради това днес хората отново блокираха пътя с плакати, като не пропускат камионите, а само леките автомобили. На място има и полиция.

На място днес следобед, за да разговарят с хората, отидоха зам.-кметът на община „Родопи“ Борислав Инчев и експертът по екология в общината Светослав Димов.

Пред журналисти представител на фирмата обясни, че работят.

Междувременно Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив започна спешна проверка на кариерите над Белащица. Екип на екоинспекцията е на място, за да провери сигналите на граждани, че кариерите работят, въпреки че концесията им е изтекла.

Днес РИОСВ-Пловдив съобщи, че е започнала спешна проверка на кариерата. Екоинспекцията е препратила сигналите до Министерството на енергетиката, който е органът, компетентен по отношение на концесиите за добив на подземни богатства.

Спешна проверка на РИОСВ – Пловдив заради кариерите над Белащица

Припомняме, че в петък с бариери и охрана от фирмата „Европейски Пътища“ спряха достъпа на граждани от Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ към каменните кариери. Там инициаторите бяха обявили акция по символично залесяване на разкопаните планински хълмове, ползвани в продължение на 50 години за добив на инертни материали. Оказа се, че пътят бил частен.

Запречиха пътя над Белащица с бариери (СНИМКИ)

Инж. Гинка Маринова от „Европейски пътища“ подчерта пред Радио Пловдив, че концесията е приключила, но на собствен терен на фирмата работи трошачно-сортировъчна инсталация.
„Тази инсталация е от 70 години и тя продължава да работи. Тя не е част от концесията, а е нещо различно. Камионите, които са блокирани сега, товарят продукцията, която се преработва в трошачно-сортировъчната инсталация“, посочи инж. Маринова.

Подобни статии

Top