Пак обсъждат преместването на Музея на авиацията в Пловдив

Служебният министър на отбраната обсъди темата с кмета Здравко Димитров

Отново на дневен ред е преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив. Това съобщи пред журналисти днес служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той бе на посещение в община Пловдив и се срещна с кмета Здравко Димитров.

„Министерство на отбраната планира да премести Музея на авиацията в Пловдив. Това е свързано с редица финансови и административни въпроси. Радвам се да обявя, че общината е в етап, на който си е свършила работата, остава да помислим как да се извърши преместването на музея“, каза министърът.

Според него това било „доста трудно  занимание, защото доста от машините са на възраст, на която не могат да се преместят, но останалата част от музея ще бъде преместена“. 

За преместването на музея е трябвало да бъдат преведени по сметките на военното министерство 13 милиона лева.

„Има решение на Министерски съвет от 2018 г. за предоставяне на целево 13 млн. лв. на Министерство на отбраната за преместване на този музей. Тогава обаче тези пари не са постъпили в бюджета на министерството и сега трябва дапомислим откъде да ги вземем“, подчерта министър Панайотов и добави, че не само желание има, но и конкретни намерения.

По време на срещата си с кмета Здравко Димитров той е разговарял и за военните имоти в Пловдив.

Сред обсъдените теми бил и ремонтът на Военния клуб. Градоначалникът е изразил намеренията си общината да съдейства на военното ведомство за този ремонт, за който парите били одобрени миналата година.

„Назначил съм проверки на досегашната дейност в Министерство на отбраната, извършвам и кадрови промени в министерството. Когато се говори за отбрана точно за ревизия не бива да се говори, защото отбраната е изпълнение на задачи за гарантиране на териториалната цялост на страната. Проверявам работата на министерството дали е била законосъобразна, а също и състоянието на въоръжените сили, защото там също имапроблеми. Ние още зависим от съветско въоръжение и това трябва да бъде преодоляно“, коментира още Георги Панайотов.

Подобни статии

Top