Пак удължават извънредната епидемична обстановка, този пък до края на юли

НОЩ ще препоръча на областните управители да намалят до минимум масовите мероприятия

Отново удължават извънредната епидемична обстановка у нас с нови 15 дни – до края на юли. Целта е здравният министър Кирил Ананиев да има възможност да издава заповеди за намаляване равнището на разпространение на коронавируса, съобщи самият д-р Ананиев.

Той уточни, че ежедневните срещи на Националният оперативен щаб за борба с коронавируса при премиера Бойко Борисов продължават. На тях ежедневно ще се обсъждат броят на лицата, носители на вируси, тези, които са заразени и са в болнични условия, тези, които са в интензивни отделения, под домашна карантина, броят на заразените медицински служители, картелното и дифузно разпространение на вируса и редица други показатели, които всеки ден се предоставят от МЗ и на медиите.

Ананиев посочи, че предстои да се вземе решение за засилване на масовия контрол за спазване на епидемичните мерки. „Ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола на териториите на своите области, както и да въвеждат нови мерки, в рамките на тяхната компетентност и въз основа обстановката в съответната област“, коментира министърът.

Той посочи също, че ще препоръча на губернаторите да намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните няколко седмици се забелязва силно разпространение на вируса при провеждане на такива мероприятия.

„Ще издам заповед, с която ще определим страните от Европейския съюз, Шенгенското пространство и други страни, гражданите на които ще могат да влизат в България, както и тези, които ще могат да влизат, но под 14-дневна карантина“, обяви още министър Ананиев.

Той съобщи, че е назначил проверка смъртта на 42-годишния лекар от софийската Спешна помощ д-р Юлиян Стамов.

1 2

Подобни статии

Top