Пълна промяна за 191 декара улици, тротоари и зелени зони в центъра на Пловдив, готвят се нови ремонти

Официално приключи мащабният проект за подобряване на градската среда в Пловдив по ОП „Региони в растеж“

Официално приключи мащабният проект за подобряване на градската среда в Пловдив, който се реализира по ОП „Региони в растеж“, период 2014 – 2020 година. Това обяви ръководителят му Соня Славчева на заключителен брифинг днес.

По думите й реално всички обекти, заключени в огромното централно каре между булевардите „Княгиня Мария Луиза“, „Марица“ – Юг и „Източен“ са готови от година и се ползват от пловдивчани. Заради големия обем от документация, проверки, финални плащания и не на последно място – ситуацията около разпространението на коронавируса у нас, обаче финалната точка се отложи сериозно във времето. Като цяло са отработени общо 191 декара площ – улици, тротоари, зелени площи, междублокови пространства, спортни и детски площадки, фитнеси на открито; на места са сменени водопровода и канализацията; има и избита чисто нова пътна връзка, свързваща площад „Шахбазян“ и улица Балкан с ул. „Мортагон“, което улеснява преминаването на автомобилите, без те да се включват в потока на бул. „Шести Септември“.

Общата стойност на строителството е около 22 000 000 лева.

Лошата новина е отпадането на ремонта на Предгаровия площад за 1 200 000 лева. Причините са най-вече свързани с разтегнатите срокове за Пробива под Централна гара, както и с убеждението, че готовите градски площи може да бъдат сериозно увредени, когато НКЖИ започне да работи с отворен способ по своя проект.

Има, обаче, допълнителна добра новина – зоните, необхванати от настоящия проект за подобряване на градската среда, включително нелицеприятните междублокови пространства на ъгъл между бул. „Източен“ и бул. „Шести Септември“, в момента се планират за втори етап на стойност около 9 000 000 лева.

Подобни статии

Top