Палят ТИР в Пловдив на протест срещу промените в пакета „Мобилност“

Пловдив не е избран случайно

Превозвачи ще изгорят цял ТИР днес в Пловдив в знак на протест срещу готвените промени в пакета „Мобилност“, който днес ще бъде гласуван от Европейския парламент.

Пловдив не е избран случайно. Освен, че е Европейска столица на културата, той е и център на най-големите логистични международни бази в България.

Горенето на тежкотоварен камион според превозвачите, е крайна мярка и символ на унищожаването на българския международен транспорт.

Днес пакетът „Мобилност“, който включва промени, засягащи правилата за международните превози, ще бъде разгледан от евродепутатите. За да осуетят гласуването, депутатите от източноевропейските страни поискаха всички 1125 поправки да бъдат гласувани една по една, а не в пакет.

Председателят Антонио Таяни поиска групиране на поправки със сходно значение, които да бъдат гласувани заедно. Аргументът е: „За да се пести време“. Категорично против са българските евродепутати и колегите им от страните, противници на пакета „Мобилност“.

Днес преди обед трябва да стане ясно как ще протече вотът. Решаващо ще е съотношението на силите в пленарната зала. Много евродепутати са предвидили да напуснат Брюксел още следобед, а гласуването може да отнеме часове.

Вотът днес ще определи позицията на Европейския парламент. Следват преговори със Съвета и Комисията, а след тях е необходим вот на второ четене. Той може да стане реалност през последната пленарна сесия на парламента в средата на април.

Източник и снимка: bTV

Подобни статии

Top