Панагюрското златно съкровище ще блести в „златна“ изложба в Пловдив

Още пет български златни съкровища представя Регионалният археологически музей под тепетата

Национална изложба под надслов „Преоткритият свят на стара Европа” ще бъде открита днес в Регионалния археологически музей в Пловдив в 11 часа от кмета на Пловдив Иван Тотев. В експозицията ще бъде представен и оригиналът на Панагюрското златно съкровище.

Съкровищата пристигнаха под засилена охрана в края на миналата седмица в музея. Официално изложбата ще бъде отворена за пловдивчани от утре, 14 май.

Изложбата представя Пловдив като един от най-старите и живи градове в Европа, а България – като наследник на една от най-древните европейски цивилизации. Ще бъдат представени 250 експоната свързани с най-древната история на града от VII – III хил. пр. Хр., както и златните съкровища от Вълчитрън (Плевенско), Хотница (Велико Търновско), Рупите (Петричко) и Дъбене (Карловско).

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде експониран в една от залите на Регионален археологически музей – Пловдив. Пловдивчани и гости на града ще могат да видят световноизвестното съкровище в периода 14 май – 27 октомври 2019 г., когато в музея ще пребивава и националната изложба „Преоткритият свят на Стара Европа”.

Двете изложби са част от проявите на музея за „Пловдив – европейска столица на културата, 2019 г.”.

Подобни статии

Top