Пандемията попречи за реализацията на миналогодишното вино

80 милиона литра вино не е било продадено заради кризата с коронавируса

Значителното количество непродадено вино от миналогодишната реколта трябва да се реализира така, че да не се дебалансира пазара в следващите години. За това предупреди служебният заместник-министър на земеделието Явор Гечев на дискусия в Аграрния университет в Пловдив, организирана от Националната лозаро-винарска камара.

Става дума за 80 милиона литра вино, което не е намерило реализация основно заради кризата около пандемията с коронавируса.

Според изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев браншът е преодолял критичния период като от общо 327 винарски предприятия в страната само 3 са обявили, че тази година няма да приемат грозде за преработка. 35 производители на грозде върху 711 хектара са се възползвали от държавната подкрепа за изкупуване на продукцията на зелено.

Екипът на земеделското ведомство е разработил инструменти, които да компенсират разликите в подпомагането между българските фермери и западноевропейските им колеги, обясни Гечев.

Става дума за взаимоспомагателен фонд, който да осигури оцеляването на бизнеса на производители, претърпели тежки щети, както и гаранционни фондове за износа на продукция в трети страни.

Припомняме, че изравняването на директните плащания към българските земеделски производители с тези от Западна Европа се предвижда да стане едва през 2027 година.

Източник и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top