Паневропейски хекатон търси стратегии за справяне с последиците от коронавируса

Събитието е отворено за иноватори, предприемачи и ентусиасти от цяла Европа

Европейската комисия организира паневропейски хекатон с цел да бъдат предложени иновативни стратегии за справяне с последствията от коронавируса, съобщават от Община Пловдив.

Събитието започва днес и ще се проведе в рамките на три дни – петък, събота и неделя или 24, 25 и 26 април. Участие в него могат да вземат иноватори, предприемачи и други ентусиасти от цяла Европа. Главният фокус на хекатона ще са различни проблеми създали се в резултат на коронавируса и разработването на краткосрочни решения за справяне с тях. Ще бъдат търсени решения във връзка и с други ключови теми като работата от разстояние, онлайн обучението, цифровите финанси и други.

Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел описва хакатона като „европейска иновация в действие“.

Този паневропейски хекатон е пример за това как Европа може да се обедини в условията на криза. Вдъхновяващо е да сме свидетели на такава проява на солидарност от нашата общност от иноватори. Най-талантливите ни умове ще направят всичко възможно, за да намерят решения за справяне с коронавируса и за подкрепа на нашите граждани„, добавя тя.

Регистрацията за хекатона е отворена, а желаещите да участват могат да предложат своите иновативни решения в следните сектори: Здравеопазване и живот, Непрекъсваемост на бизнеса, Отдалечена работа и обучение, Социално и политически сближаване, Цифрови финанси и Отворена категория.

В събитието под надслов #EUvsVirus ще вземат участие всички 27 държави членки на Европейския съюз, към тях ще се присъединят още Норвегия, Израел, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания. Победителите ще получат покана упълномощаваща ги да се включат към платформата на Европейския съвет за иновации.

Подобни статии

Top