Паническо разстройство: Как да го познаем и да се справим?

Знаете ли какво е паническо разстройство?

И каква е разликата между него и паник атаката? А също как да разберете, че имате именно такъв проблем, а не първи симптоми на инфаркт или инсулт?

Според пловдивските психолози Антоанета Петрова и Маринела Беделева, напоследък паническото разстройство се превръща в епидемия. Все повече, при това млади хора, страдат от този проблем или имат симптоми на паник атака.

Това обаче са две различни неща, обясняват психолозите. Човек може да получи една паник атака поради някакво преживяване или събитие, което да приключи в следващия момент и да не се появи повече. Докато при по-продължителни симптоми и натрупване във времето, вече може да се говори за паническо разстройство.

За да е сигурен човек, че страда от паническо разстройство, най-важното е диагностиката. За целта психологът, би могъл да комбинира усилията си с психиатър и невролог. „Защото симптомите на паник атаката

могат да се проявят поради заболяване на физическа основа”- сърдечно заболяване, инфаркт, проблеми със щитовидната жлеза, дефицит на витамини /D, B12/, обяснява Антоанета Петрова.

По думите й за по-точна диагностика, трябва да се има предвид, че физическото тяло и психиката са свързани, а също и енергетиката. Така че човекът трябва да се разглежда в едно триединство – съзнание, физическо тяло и енергия.

Понякога изпотяването, сърцебиенето, дискомфортът, тревожността са симптоми при нарушена функция на щитовидната жлеза. Човек може да има също проблеми, свързани със сърдечната клапа и сърцето, които също водят до такива симптоми. Едва след обстоен медицински преглед и консултация с психиатър, може да се пристъпи към съответната терапия.

„Много често, когато при мен идва млад човек с паническо разстройство, той е в тревожно състояние, страх и паника и аз не мога да започна консултиране или психотерапия, преди той да бъде по някакъв начин седатиран. Затова работя с психиатър, който преценя и решава от какво се нуждае пациентът,за да се намали както състоянието на възбуда на тялото, така и душевното чувство на страх. Така той се подготвя за психотерапия. Не мога да не спомена и високата опасност от злоупотреба, привикване и страничните действия на медикаментите. Но това е друга тема на разговор.“, обяснява психологът.

Какви са причините?

Причините за поява на паническо разстройство могат да бъдат много. Най-често от него страдат хора, податливи към тревожност, с генетична предразположеност, преживели различни травми, големи промени в живота си, подложени на повече дистрес.

„Имала съм пациент, чиято майка е с висока степен на тревожност – непрекъснато е притеснена, тревожна и този поведенчески модел го прехвърля върху детето си, което също започва да проявява подобен емоционален модел, който се превръща като вътрешна програмка за него“, смята Антоанета Петрова. 

1 2 3

Подобни статии

Top