Папа Франциск приемал жертви на свещеници педофили

Папа Франциск се среща всеки петък с жертви на свещеници педофили и срещите протичат при възможно най-голяма дискретност. Това е казал самият папа на среща с йезуити в Чили на 16 януари.

Днес за това съобщава чилийското йезуитско издание „Сивилита католика“, предаде Франс прес, цитиран от „Дарик“.

Ватикана потвърди днес тези срещи на папата с жертви на свещеници педофили. Светият престол добави, че тези хора са приемани от папата или индивидуално или на групи няколко пъти в месеца.

Според списание „Сивилита католика“ пред свещениците йезуити миналия месец папата казал, че свещениците педофили са голямо унижение за църквата, че това показва колко е крехка църквата, но също показва и нивото на лицемерието в нея.

Той призовал духовниците да не се оправдават, че повечето сексуални посегателства се извършват в семейна среда, от близки на жертвите или в други среди, като например спортните, и да не казват, че само 2% от педофилите са католически свещеници.

Папата заявил, че дори един свещеник да се окаже педофил, това е ужасяващо, защото вместо да спасява душите на децата, той ги е унищожил.

Визитата на папата в Чили бе белязана от скандал с епископ, заподозрян, че е знаел за педофилски прояви на свещеник, но ги е прикрил.

В самолета на път от Латинска Америка за Ватикана изрази увереност, че епископът е невинен, но миналата седмица той обяви, че праща човек, който да разследва тези случаи и който се очаква да пристигне там следващата седмица.

 

Подобни статии

Top