Парапланеристи и парашутисти с въздушен карнавал край Сопот

Фестивалът на свободния полет се завръща от днес до неделя на склоновете на Стара планина край Сопот

От днес до недея Манастирската поляна край Сопот ще събере за пети път любители на безмоторното летене, природата, изкуството и свободата по време на фестивала на свободния полет “Въздухария”. Събитието е единствена по рода си среща на пилотите на парапланер, делтапланер, малки самолети и на любителите на тези спортове на Балканите.

Акценти в програмата тази година са: карнавал във въздуха, акробатични демонстрации с парапланер, демонстрации от парашутисти, полети с мотоделтапланер, издигане на балон с горещ въздух, G-Force симулатор, кино на открито, работилница за правене на самолетчета и хвърчила, представления на улични артисти, състезание с дронове, лекции за метеорология, безопасност и различни летателни проекти, музикална и арт сцена.

За първа година организаторите канят почитателите на Въздухария да подкрепят случването на единствената по рода си среща на любителите на летенето, природата и свободата като закупят билет за събитието.

За фестивала и организаторите:

Фестивал “Въздухария” се организира от клуб по парапланеризъм “Sky camp”, сдружение “Лети независим”, с подкрепата на община Сопот. За четирите си издания досега фестивалът се утвърди сред най-атрактивните и посещавани спортни и културни събития в района на град Сопот, както и едно от най-разпознаваемите
събития за общността на пилотите на парапланер в България.

По време на изданията през 2011 г., 2012 г., 2013 г. и 2017 г., на поляната край Сопотския манастир стотици души полетяха за първи път в тандемни полети с парапланер, делтапланер или с балон с горещ въздух, участваха в работилници за създаване на хвърчила и малки самолети, и се насладиха на природата на Стара планина в общност от приятели.

Подобни статии

Top