Парашутната бригада празнува

Силите за специални операции ще отбележат професионалния си празник – Деня на парашутиста

Празникът започва от днес в 10.00 ч. в района на ул. „Радко Димитриев“ 2. До 12.00 часа там ще се проведе Ден на отворени врати с показ на въоръжение и снаряжение. От 16.00 часа с общ тържествен строй на плаца ще бъде посрещнато бойното знаме, ще се състои тържествен марш, молебен за здраве, отслужен от свещеници от Пловдивската митрополия. Военнослужещите от специалните сили ще почетат паметта на загиналите в служба на Родината с поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец“.

От 17.00 ч. ще се състои тържествено събрание по случай предстоящия празник в зала „България“ в Конгресния център на Международния панаир. Там, освен задължителните речи и приветствия, ще бъдат връчени и награди на военнослужещи, проявили висок професионализъм при изпълнението на задачите си. Ще бъдат отличени и хора на важни държавни и воински длъжности, показали висок морал към Специалните сили и БА.

На тържеството ще присъства вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

За първа година ще бъдат отличени и журналисти, които подкрепят и показват съпричастност с каузата на Силите за специални операции.

В деня на професионалния празник на военните парашутисти – 18 октомври, ще има щанд на специалните сили, на който хората, решили да изберат тази професия, да могат да се запознаят с условията на кандидатстване в редиците им.

Утре денят на военния парашутист ще бъде отбелязан и в София,

на Алеята на парашутистите, където през 1945 година за първи път е имало поклонение. Ттам са погребани воини от славната парашутна дружина, загинали през Втората световна война. В Алеята на парашутистите лежат всички 59 загинали във Втората световна война, както и някои от парашутистите, загубили живота си при изпълнение на служебния си дълг по-късно.

В 12.30 часа, на площад „Народно събрание“, пред паметника на военния парашутист, ще бъдат положени венци и цветя. В ритуалите ще участват представителни формирования от Специалните сили. Очаква се в честванията да участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи от специалните сили, ветерани.

Подобни статии

Top