Пари и колбаси носел един от изнудваните бизнесмени на подкупните от ДАИ Пловдив

Инспекторите били разкрити чрез СРС-та

Любопитни подробности около рекета на инспекторите от ДАИ Пловдив излязоха в съдебната зала днес, докато съдия Екатерина Роглекова от Пловдивския окръжен съд гледаше мярката за неотклонение на тримата задържани за подкупи. Тя остави в ареста тримата служители на пловдивската дирекция Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев, и мотивира определението си с това, че има достатъчно доказателства по делото за извършеното от тях престъпление.

Ето ги тримата инспектори от ДАИ Пловдив, обвинени във вземане на подкупи (СНИМКИ)

Според нея един от свидетелите, разпитан по делото – Стоян Къртев, бил собственик на голяма месарска фирма. Той бил изнудван да носи пари и месни продукти, за да не му налагат актове в големи размери. 300 лв., луканка и салам занесъл на единия инспектор бизнесменът, като предал поискания подкуп на паркинга на бензиностанция, която се намирала на Околовръстното.

Роглекова добави, че друга свидетелка разказала по време на разпитите, че са  ѝ били поискани 300 лв., които трябвало да остави в тоалетната на сградата на ДАИ.

Исканите от инспекторите подкупи варирали от 300 до 5000 лв.

На два пъти по 5000 лв. поискал Димитър Янакиев от голяма транспортна фирма, оперираща с около 300 тира, собственост на холандски бизнесмен.

Топ прокурор за рекетираните от ДАИ Пловдив: Това е бизнес мазохизъм

В съдебната зала стана ясно също, че всички изнудвани фирми са имали нарушения, но закопчаните служители на ДАИ казвали на собствениците им да платя рушвет, за да не им съставят актове. Над 10 нарушения са били „опростени“ по този начин, е установила ревизия на хора от софийската централа на автомобилната инспекция, повикани от прокуратурата.

Припомняме, че инспекторите бяха разкрити чрез използвани от прокуратурата СРС-та. Предстои записите от тях да се приложат към делото. Но всички събрани досега доказателства сочат, че може да се направи обосновано предложение, че тримата са извършили престъплението, в което са обвинени. А именно вземане на подкуп чрез изнудване, в условията на продължавано престъпление.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок. Ако това стане, мярката ще бъде гледана от апелативните магистрати на 10 октомври от 10.00 ч.

Подобни статии

Top