Парите за пробива под Водната палата отиват за кино "Космос" - DC news

Парите за пробива под Водната палата отиват за кино „Космос“

Проектът, срещу който ежедневно протестират пловдивчани, може да бъде изцяло прекратен

Пробивът на Водната палата, срещу който протестираха пловдивчани, може да бъде изцяло прекратен, а парите да се пренасочат към други два емблематични за града обекта. За обсъждането на този вариант съобщи заместник кметът по финансите Величко Родопски, предава Радио Пловдив.

Проектите, които са коментирани са били кино „Космос” и социализацията на Форум „Изток” и „Юг”. Водени са разговори и с Фонда за устойчиви градове, който отпуска заема за пробива под водната палата дали средствата могат да бъдат пренасочени. От кредитната институция са дали съгласие, ако бъдат изпълнени няколко условия.

Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев и лидер на ГЕРБ в града написа във фейсбук профила си, че подкрепя идеята парите от спорния пробив под Водната палата да бъдат пренасочени към възстановяването на кино „Космос“.

Припомням, че именно до временното спиране на пробива под водната палата се стигна след настояване на общинските съветници от ГЕРБ и протести. Проектът за реставрацията и консервацията на Форумите изток и юг е готов и е входиран за съгласуване в Националният институт за недвижимо културно наследство. Другият проект, към който се обсъжда да бъдат пренасочени средствата, този за възстановяването на кино „Космос“ наскоро беше представен пред пловдивчани. Архитектът му Димитър Балджиев коментира: приветства идеята и добави:

Стойността на проекта за реставрацията и консервацията на Форумите изток и юг е 6 млн. лв. Заради ръста на строителните материали и инфлацията необходимата сума за възстановяването на кино „Космос“ е скочила от 5 млн. лв. на 7 млн. лв.

Подобни статии

Top