Парко места в Центъра стават зони за почивка

В рамките на тазгодишния PARK(ing) Day

Tрадиционни паркоместа от няколко централни пловдивски улици ще бъдат преобразени и превърнати във временни публични пространства за днешния PARK(ing) Day. Акцията е на сдружение „БГ Бъди активен“ по програмата „Място България“, а мисията на инициативата е да провокира хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила.

Важно е да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града. С тази инициатива искаме да покажем, че градските пространства могат да бъдат ориентирани към хората и да се превърнат в отправна точка за действия и промяна в поведението на гражданите и на управляващите града, като покаже, че има начин средата да е по-добра за всички„, казва Ласка Ненова от сдружението.

Освен че PARK(ing) Day ще накара града ни да диша по един по-различен начин и ще провокира хората по теми свързани с движението и градския пейзаж, той ще постави и редица въпроси свързани с чистотата. По време на събитието отпадъците ще се събират разделно и ще бъдат оползотворени. Освен всичко те са подготвили полезна информация и образователни инициативи за рециклиране и намаляване на отпадъците.

Подобни статии

Top