Парламентът гласува оттеглянето на кабинета на „Има такъв народ“ - DC news

Парламентът гласува оттеглянето на кабинета на „Има такъв народ“

След много дебати и напускане от ИТН на пленарната зала

Парламентът гласува и прие оттеглянето на проектокабинета на „Има такъв народ“. След фалстарт днес, неуспешно начало на пленарното заседание, проведен председателски съвет и 15-минутна почивка се проведе поименна проверка и преброяване в залата и все пак желанието на Пламен Николов да не е премиер беше уважено със 106 депутатски гласа „за“, „против“ бяха 60 и един гласува „въздържал се“.

В пленарната зала отново не влязоха депутатите от ИТН, от ГЕРБ заявиха, че ще гласуват „против“.

„Искаме процедура за прегласуване, но ще помоля да обясним защо го искаме. Ако няма прегласуване и ако тази точка не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза. Намираме се в абсурдна ситуацията. Тук липсва мандатоносителят, заради когото сме в тази ситуация. Липсва кандидатът за премиер, който се отказа по лични причини. Ние много лесно, в този момент, можехме да стоим и да потриваме ръце, както и да ви вкараме в ситуация, от която е много трудно излизането. Ние няма да направим така. Ние ще гласуваме против това решение, за да може то да бъде приключено. След това да се приключва с втория и третия мандат и очевидно да се отива към нови избори”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Да се напуска залата, особено когато тази точка касае проучвателен успешно завършен мандат, е съвсем несериозно“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова пред журналисти след Председателски съвет на Народното събрание.

„Забавихме се толкова време, защото очевидно в залата няма съгласие. Колегите, които имат основна вина да се стигне до този правен хаос, са колегите от ИТН, защото именно техният кандидат за министър-председател оттегли своето заявление. Ние не заявяваме против волята на всеки един кандидат да има лични причини. Да се напуска залата особено когато тази точка касае проучвателен успешно завършен мандат, е съвсем несериозно. Ние както видяхме нямахме политически изказвания в пленарна зала. Имахме само констуктивни юридически такива с констатации, които считаме, че са верни. Затова и вече внесохме проект за решение, какъвто го предложи от парламентарната трибуна Росен Желязков“, заяви още Атанасова.

Не липсваха коментари и видимо напрежение преди и след ключовото гласуване, което доведе до редица правни въпроси и тълкувания.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов направи кратък коментар пред медиите в кулоарите на парламента малко преди депутатите да гласуват оттегления проектокабинет на партията.

„Заявихме, че ако нямаме подкрепата на другите две партии, ние няма да предложим кабинет. Не го и предлагаме. В името на това, че си имат мнозинство да си вземат решение. Толкова е просто – Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му викаше „шефе“, Мая Манолова беше в БСП и викаше „Дайте шанс на Орешарски“, гласува Делян Пеевски с едната с ръчичка там , с която натискала бутона за шеф на ДАНС. Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят“, заяви той.

След гласуването на решението и края на точката, парламентарната група на „Има такъв народ“ се върна обратно в пленарната зала.

„Има такъв народ“ се оказва опозиция на всички“, коментира пред журналисти в парламента Филип Станев, зам.-председател на парламентарната група. Той поясни, че не това са целели, а напротив – да има кабинет.

„Искахме да носим тази отговорност, която заявихме от началото, не искаме да ни кадруват, да се прокарват интереси на различни олигархични кръгове в нашия кабинет, обясни той защо не са се съобразили с предложенията на партньорите, с които са преговаряли. С действията си те предадоха волята на хората, които протестираха по площадите и искаха оставката на Гешев, смяната на модела „Борисов“, подчерта депутатът.

„Трети мандат ще бъде връчен, така е по конституция, но ние няма да го подкрепим“, заяви още Станев.

1 2

Подобни статии

Top