Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов със 131 гласа „против“

От гласувалите 235 народни представители 104 бяха „за“, а 131 – „против“. „За“ гласуваха депутати от БСП и ДПС.

„Против“ бяха от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля“.

При гласуването в пленарна зала присъстваха министри от кабинета. Антон Кутев от БСП поиска премиерът Бойко Борисов също да дойде в пленарната зала.

Опозицията поиска свалянето на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че управляващите са се провалили с политиката си в сектор „Сигурност“.

Дебатите по вота се проведоха на извънредно пленарно заседание във вторник и продължиха едва час и половина, което доведе до взаимни обвинения между управляващи и опозиция. ГЕРБ упрекна БСП, че твърденията им, записани в мотивите, са несъстоятелни и дори не са използвали цялото време за изказвания на парламентарната група, за да ги аргументират. От своя страна опозицията обвини депутатите от управляващото мнозинство и министрите, присъстващи на дискусията, че не са взели думата, за да защитят правителството.

Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Първият бе внесен отново от БСП в началото на годината и бе свързан с темата „корупция“. По конституция, за да бъде успешен вотът, а кабинетът – свален, са необходими гласовете на минимум 121 народни представители.

Източник: btv

Подобни статии

Top