Партията, чийто учредител е Жан Виденов, излезе с апел към избирателите

От апела става ясно кои са хората около бившия премиер Жан Виденов

След като стана ясно, че бившият премиер Жан Виденов е част от новата партия „Лява алтернатива“, тази сутрин от формацията разпространиха до медиите своя предизборен апел.

„След три десетилетия перестроечни злоупотреби с Конституцията от 1991 г., страната ни отново е пред избор, отново е на кръстопът. И след последните безплодни избори България отчаяно се нуждае от алтернатива на компрадорско-олигархичният модел, наложил се в крайна сметка у нас. Изборите дадоха единствено примери на всеобщо бягство от отговорност за страната. Нараства тревогата, че вотът на 11 юли няма да бъде крачка напред.

„Перестройката“ завършва с позор и всеобщо презрение пред очите ни, но надеждна, стабилна и общоприемлива алтернатива няма. Нещо повече – рисковете от предателство на националните интереси в периода на политическото безвремие нарастват. Международните тенденции в региона и в света са по-тревожни от всякога през последните три десетилетия.

Номенклатурно-олигархичната „перестройка“ създаде българската олигархия и дълбока държава, нямащи нищо общо дори с модерния и цивилизован капитализъм. Едва-едва извоювалата авторитет пред обществото висока средна класа се гъне под натиска на откровено архаични модели, порядки и типажи. Ресурсът й да защитава и възпроизвежда държавните институции се изчерпва.

Десните идеи (и все по-истеричния антикомунизъм) вкарват властовите елити в очевидна безпътица и срещат напълно обяснимо
недоверие, гняв и съпротива от страна на избирателите“.

Това е апелът на новата формация „Лява алтернатива“. 32-ма души са се подписали под него и заявяват, че са част от организацията, която ще се явява на изборите.

Първо в списъка е името на Иван Атанасов от Асеновград, който е посочен за инициатор. Атанасов се представя като последен ръководител на младежката организация на БКП и БСП, депутат и член на ръководството на БСП през 1994-1998 г, делегат на няколко конгреса на БСП, стопански ръководител, комсомолски и партиен деец в Асеновград. Бивш ръководител на Пътната Агенция,  на Проекта АЕЦ Белене и директор на циментовите заводи на „Италчименти Груп“ в Девня и в Димитровград, създател и първи председател на Българската Асоциация на циментовата индустрия. В момента – ръководител на фирми луксозния международен туризъм и спорт.

Сред записаните в „Лява алтернатива“ са още Жан Виденов, който е девети в списъка, Антон Величков – бивш секретар на ЦК на ДКМС, бизнесмен и земеделски производител Атанас Василев – бивш кмет на Хасково, ръководител на БСП в Хасково и няколко мандата член на ВС на БСП,  Аргир Бояджиев – бивш директор на Пристанище Бургас, Божидар Хаджиев – дългогодишен професор по маркетинг в УАСГ – Пловдив, Владимир Попов – бивш областен управител на Велико Търново, бившият здравен министър и бивш депутат във ВНС Мими Виткова, Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение „Че Гевара“, Румен Биков – бивш министър на индустрията в правителството на професор Любен Беров, . Таско Ерменков – бивш депутат от БСП и др.

Самият Виденов е представен по следния начин: „Депутат в VII Велико народно събрание, бивш премиер и ръководител на БСП, няколко мандата депутат и член на ръководството на БСП. Последен ръководител на ДКМС в Пловдив, а преди това – външнотърговски експерт в Корпорация „Биотехника“ и в българо-съветското смесено предприятие „Автоелектроника“. В момента – проектен мениджър. Единствено в страната хабилитирано лице едновременно по управление на проекти и по управление на риска и автор на речници на термините в тези две сфери“.

Вижте повече ТУК.

Снимка: БУЛФОТО

Подобни статии

Top