Партиите на консултации при президента преди връчването на третия мандат (ВИДЕО)(ОБНОВЕНА) - DC news

Партиите на консултации при президента преди връчването на третия мандат (ВИДЕО)(ОБНОВЕНА)

Президентът Румен Радев провежда през целия ден днес консултации с партиите.

Целта е да се чуе как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение. На база на консултациите, Радев ще реши на кого да връчи третия мандат.

Дотук се стигна след като първият мандат бе връчен на „Продължаваме промяната“, но те не получиха нужната подкрепа за правителство. В четвъртък ГЕРБ-СДС върнаха празен втория мандат. Третият мандат по конституция се връчва на избрана от президента партия.

Консултациите започнаха точно в 09:00 сутринта с „Продължаваме промяната“.

„Необходима ни е не просто „сделка“ за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и изпълни нужните реформи“, заяви президентът.  По думите на държавния глава днешните консултации целят да се търси обединение около отговорни национални цели и приоритети в очакване да се оползотвори „последната надежда“ с третия мандат. Румен Радев отбеляза, че това няма да е лека задача предвид прокараните нови червени линии. „Но политиците и в парламента, и правителството са там по волята на българските граждани. Те очакват диалог, компромиси, разбирателство и усилия на работа така, че да се решават техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден“, допълни държавният глава.

Президентът открои като част от настоящите кризи инфлацията и високите цени, особено на горивата, както и липсата на дългосрочен договор за доставка на газ, което вещае студена зима и колапс за бизнеса. „Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Все още не сме емитирали 8.5 млрд. дълг, съгласно Закона за държавния бюджет, а и лихвите растат“, добави той. Румен Радев изрази и опасения във връзка с получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като свързаните с него закони още не са внесени в Народното събрание.

Държавният глава подчерта, че за да се справи държавата с резултатите от настоящите кризи, трябва да има работещ парламент. Затова, по думите на Румен Радев, е важна визията на парламентарните групи за излизане от политическата криза и възможността да се излъчи управление, което да се гради на „споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък“. Във връзка с това Румен Радев открои отговорността на „Продължаваме промяната“ като най-голяма по численост парламентарна група. „От вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това Народно събрание ще може да се случи“, допълни президентът.

В началото на срещата министър-председателят в оставка Кирил Петков заяви, че в парламентарната група на „Продължаваме промяната“ осъзнават отговорната позиция, която имат пред българския народ, и че в този момент политическа криза трябва да се избегне „почти на всяка цена“. По думите му, парламентарната група на ПП е готова на максимална диалогичност с „всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили“.

Втори при президента Радев отидоха от ГЕРБ-СДС.

„Покрай въпроса за властта с усилията на всички политически сили и на цялата администрация трябва да се решават без забавяне и тежките неотложни проблеми на хората“, заяви той, пред представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Румен Радев изтъкна, че в критични моменти българите очакват решаване на техните проблеми, голяма част от които не са  от сега, а още от предишни управления. С парламентарния и управленския си опит ГЕРБ-СДС напълно трябва да осъзнава какво означават нови избори, липса на функциониращ парламент и преходни периоди, в които, администрацията не може да работи ефективно и в пълен капацитет, посочи президентът. Той постави и въпроса дали кризите в страната няма да пресекат ръста в индустриалното производство и редица положителни показатели, които се отчитат от управляващите.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова заяви, че от ГЕРБ-СДС осъзнават серията от кризи, в които държавата се намира. По думите й е необходимо да се търсят устойчиви решения за България. Затова политическата сила се включва в консултациите за търсене на изход от кризите. Десислава Атанасова подчерта и становището на ГЕРБ-СДС, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Трети на консултациите се явиха ДПС.

„В сложната вътрешнополитическа и геополитическа обстановка е необходимо политическите сили да водят диалог за намиране на консенсус как да се предотврати задълбочаването на кризите и резултатите от тях, пред които е изправено българското общество“, каза президентът по време на консултациите с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

По време на срещата държавният глава изтъкна, че е важен въпросът дали страната може да си позволи в настоящата ситуация на дълбоки кризи да се пристъпи към предсрочни избори и да няма функциониращ парламент. По думите на Румен Радев би било трудно без редовно правителство и работещо Народно събрание да се намерят стратегически решения за страната. Президентът постави въпроса на представителите на ДПС каква е предлаганата от партията рецепта за постигане на консенсус и диалог, така че да се избегне влошаването на проблемите пред хората.

В началото на срещата председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди позицията на партията за необходимостта от предсрочен парламентарен вот. „Докато се стигне до предсрочните избори, много е важно какво има да се прави и ние носим нашата отговорност“, допълни той.

1 2 3

Подобни статии

Top