Партиите на консултации при президента преди връчването на третия мандат (ВИДЕО)(ОБНОВЕНА) - Страница 2 от 3 - DC news

Партиите на консултации при президента преди връчването на третия мандат (ВИДЕО)(ОБНОВЕНА)

След ДПС, при президента на консултации пристигнаха представители от праламентарната група на БСП.

„Знаете, че провеждаме консултации преди връчване на третия мандат в последен опит да се формира правителство в рамките на настоящото Народно събрание. Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и наред с положителните статистики, които идват от Брюксел за ръст на индустриалното производство в България, има и редица други предизвикателства. Нямаме дългосрочен договор за доставка на газ, което неминуемо ще повлияе в перспектива върху способностите, възможностите на нашия бизнес, като конкурентоспособност изобщо да може да произвежда, както и на много български граждани“, посрещна президентът Румен Радев представителите на левицата.

„Задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат е наистина много сложна, много предизвикателна, изключително отговорна, затова е важно да чуем и вашата формула за намиране на изход от политическата криза“, обърна се Радев към представителите от БСП.

„Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните шест месеца като част от правителството и управляващото мнозинство, изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си. Положихме усилие да преведем страната и народа през тежките зимни месеци. Това правителство оставя страната финансово стабилна“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на консултациите с президента Румен Радев.

След БСП на консултации при президента бяха от „Има такъв народ“

„В период на тежки кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание и за хората, и изобщо за политическата система“, заяви Румен Радев, който прие на „Дондуков“ 2 представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. 

Държавният глава открои значението на позицията на „Има такъв народ“ за съставяне на ново управленско мнозинство заради решението на партията да напусне правителството, което доведе 47-ото Народно събрание пред необходимостта да излъчи нов кабинет или да се пристъпи към предсрочни избори. Президентът поиска да разбере около какви приоритети партията вижда сформирането на ново правителство, какви са възможностите за диалог и с кои други политически формации и при какви условия.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов посочи, че формацията е отворена за диалог с бившите си коалиционни партньори, с които по думите му, имат повече общи цели, отколкото разминавания. Йорданов се обяви за това политическите лидери да отстъпят встрани за сметка на експерти, които да попаднат в състава на следващото правителство, защото според него до настоящата криза се е стигнало заради политически проблеми. „Националните интереси са над политическите пристрастия и над поетите ангажименти към чужди държави“, каза още Тошко Йорданов.

На поставен от държавния глава въпрос дали при получаване на третия мандат от „Има такъв народ“ са склонни министър-председателят да бъде от друга политическа сила, от формацията отговориха, че това решение следва да бъде взето от всички бъдещи коалиционни партньори.

1 2 3

Подобни статии

Top