Партиите на консултации при президента преди връчването на третия мандат (ВИДЕО)(ОБНОВЕНА) - Страница 3 от 3 - DC news

Партиите на консултации при президента преди връчването на третия мандат (ВИДЕО)(ОБНОВЕНА)

В 15:30 ч. Радев посрещна представители от „Демократична България“

„Необходимо е да има работещ парламент, за да може България по-лесно да премине през кризите и по-бързо да очертае стратегически хоризонт, така че да не допуснем изоставане на страната и оставането й в периферията на Европа“, заяви президентът  в началото на срещата си с представителите на „Демократична България“ на „Дондуков“ 2.

Радев изтъкна необходимостта от успешна формула за решаване на най-важната за страната криза – политическата, за да могат да се решат пълноценно всички останали кризи.

Пред представителите на парламентарната група държавният глава подчерта, че като активен участник в управлението „Демократична България“ трябва да си дава сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхното развитие през месеците напред. Румен Радев открои липсата на дългосрочни договори за доставка на природен газ за страната ни, забавянето на емисиите за теглене на дълг, както е предвидено в бюджета и при перспективата за растящи лихви, невъзможността да се поддържа транспортната мрежа на страната, липсата на подготвени законопроекти, които да бъдат внесени в парламента, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, „буксуване“ на правосъдната реформа и модернизацията на въоръжените сили.

От името на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов посочи готовността на политическата сила да положи усилия за формирането на правителство в рамките на третия мандат. Той коментира, че ако не бъде започнат диалог за излъчване на управление в настоящия парламент, рискуваме да се окажем фатално неподготвени за кризите, пред които страната е изправена. По думите му третият мандат е  възможност за възстановяване на фокуса върху приоритетите и това, което хората очакват да бъде свършено.

Относно формулата, на която „Демократична България“ ще разчита, Христо Иванов коментира, че предвиждат диалог с четирите формации, които са част от управляващата коалиция, но допълни, че има национални приоритети, за които трябва да се разговаря с целия парламент. Като такива посочи конституционните реформи и тежките решения, свързани с осигуряването на траен модел на енергийни доставки, който да е поносим икономически и да  гарантира енергийната независимост на страната.

Последни при президента бяха от парламентарната група на „Възраждане“. ,

„Въпросът за властта е важен, но паралелно с него хората очакват ефективни решения на проблемите на хората. Вие декларирахте, че решението според вас са предсрочни парламентарни избори. Но проблемите остават, дори ще се задълбочат, ако няма работещ парламент„. С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на партия „Възраждане“ в президентството, където се провеждат консултации с парламентарно представените партии преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

„Ние считаме, че единственият начин за излизане от тази безспорно тежка политическа криза са новите избори, защото сегашният парламент е напълно изчерпан – той е фалирал както морално, така и управленски. Идейно е напълно импотентен. Имаме проблеми със събирането на кворум, включително и днес, видно е, че този парламент с този състав не е работещ“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Не е много сигурно дали ще се повтори същата ситуация в следващ парламент, това ще кажат избирателите. Имаме тежка международна политическа обстановка, която е усложнена и продължава да се усложнява, затова нагласите на хората се променят с часове. Затова за успокояване на обществената нагласа най-добре е провеждането на нови избори. Нека следващите два месеца и половина има състезание на идеи и на предизборни платформи, отколкото нова порция парламентарни скандали, неприятни вътрешнопартийни и вътрешноминистерски борби, които превръщат българската демокрация в нещо, което отблъсква българските граждани. Тази криза бе създадена именно от хората, които сега искат да сформират кабинет, завърши Костадинов.

Снимки и видео: Президентство
1 2 3

Подобни статии

Top