Партиите в Пловдив не се разбраха за секретар и председател за ОИК за предстоящите местни избори - DC news

Партиите в Пловдив не се разбраха за секретар и председател за ОИК за предстоящите местни избори

Кметът на Пловдив проведе консултации за състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) за предстоящия местен вот през октомври

Партиите не се разбраха за секретар и председател. Централната избирателна комисия ще назначава ОИК-Пловдив

Кметът Здравко Димитров проведе консултации, съгласно разпоредбите в Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за избор на състав на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив.

На консултациите участваха представители на всички партии и коалиции от 49-ото Народно събрание. На място бяха проверени техните пълномощни и се потвърди тяхната легитимност.

Присъстващите бяха – Радослава Ташкова- коалиция „ГЕРБ-СДС“, Николай Гюров- коалиция „Продължаваме промяната- Демократична България“, Ангел Георгиев – партия „Възраждане“, Росица Кавърджикова –  партия “Движение за права и свободи“, Калин Милчев и Иван Петков – партия „ БСП за България“, Димитър Арнаудов – партия „Има такъв народ“.

Съставът на ОИК-Пловдив е 27 членове, от които един председател и един секретар, минимум двама зам.-председатели (максимум четирима) и 23-ма членове.

Решение на ЦИК определя и съотношението на партиите в комисията – коалиция „ГЕРБ-СДС“ -8, коалиция „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ППДБ) -7, партия „Възраждане“- 4, партия “Движение за права и свободи“(ДПС) – 4, партия „БСП за България“ – 3, партия „Има такъв народ“ (ИТН)– 1.

На консултациите партиите следваше да постигнат съгласие, относно разпределението на състава.

За заместник – председатели на ОИК бяха предложени представители от ИТН и БСП. Партиите не постигнаха съгласие за председател и секретар на комисията. Това се случи след като от ГЕРБ-СДС и ППДБ предложиха своите кандидатури за секретар, а „Възраждане“ и ДПС своите за председател.

След изготвяне на протокола от консултациите и изпращането му в ЦИК от там ще назначат ОИК-Пловдив, въз основа на направените предложения от участниците.

Подобни статии

Top