Първа копка на детска градина за 200 деца в „Тракия“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Зам.-кметът Пламен Райчев: Очакваме забавяне на строителството заради скока на цените

Забавяне на строителството на голяма детска градина в „Тракия“ заради ежедневното поскъпване на цените на строителни материали и консумативи очакват от общината. Това стана ясно по време на първата копка на детското заведение, което ще се намира зад блок 126 в най-младия пловдивски район.

„Детската градина ще бъде с 8 групи за общо 200 деца“, съобщи районният кмет Костадин Димитров пред журналисти. По думите му във всяка стая ще има вентилация, което ще е много актуално с оглед на COVID-мерките.

„Имаме нужда от подобно детско заведение в квартала, още повече, че имаме две подблокови детски градини, които в момента се ползват, но би трябвало да се преустроят“, поясни Димитров.

Според зам.-кмета по строителството Пламен Райчев, строителството на новата детска градина е част от Националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на МОН. „7 обекта ще се реализират по тази програма – три пристройки на детски градини и две чисто нови градини – едната в „Южен“ и едната в „Тракия“, припомни Райчев.

По думите му пазарната конюнктура, COVID мерките и войната в Украйна са повлияли много на строителния бранш и вдигнали много цените на строителните материали. Това се отнасяло и за останалите обекти по образователната програма, които трябвало да бъдат построени – ДЯ „ Веселушка“, ДГ „Буратино“, ДГ „Чучулига“, новата сграда на ОУ „Княз Александър“ и реконструкцията на корпус на СУ „Константин Величков“.

„Ние сме предвидили допълнителни средства, но и държавата трябва да се намеси“, обясни Райчев и допълни, че се очаква общата инвестиция да излезе около 4,5 млн. лв. От тях 3 млн. лв. са средствата от МОН. Според него следващият обект, на който ще се направи първа копка, ще е детската градина в район „Южен“.

1 2

Подобни статии

Top