Първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа, ще бъде в Пловдив

Българската компания PPS Manufacturing работи и по идеята за производство на биоразградими ръкавици

PPS Manufacturing – първата компания за производство на нитрилни ръкавици в Европа стартира операции в България. Това бе обявено на официална церемония за връчване на сертификат за инвеститор „Клас А“ в Дома на културата „Борис Христов“. Инвестицията в проекта ще надхвърли 10 млн. лв. и ще създаде над 100 нови работни места за региона.

На официалното събитие днес присъстваха кметът Здравко Димитров, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция по инвестициите, Георги Петков, член на борда на директорите на PPS Manufacturing.

Новата фабрика е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата промишленост и възможността за създаване на такова предприятие в нашата страна, особено в условия на пандемия, ще осигури голямо икономическо предимство на България и ЕС. За един час се изработват 37 000 ръкавици, а производството е 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

„На подобни инвестиции Община Пловдив ще отговори с реализацията на важни проекти, които да съдействат на гражданите и бизнеса, така че те да работят спокойно и да привличат нови инвестиции, което е важно за града“, заяви кметът Здравко Димитров.

„Изключително съм горд, че този проект ще бъде реализиран в България. Инвестицията е изцяло българска без участието на чуждестранни лица, със съдействието на фонд „Устойчиви градове“. Тази фабрика ще бъде уникална за Европа, защото в момента няма подобно производство на континента. С основаването на PPS Manufacturing целим да намалим зависимостта на ЕС от Азиатските производители и да поставим България като предпочитан производител на лични предпазни средства“, каза Георги Петков, председател на борда на директорите на PPS Manufacturing. Той съобщи, че в момента фирмата работи по реализиране на идеята за биоразградими ръкавици, които да не замърсяват околната среда.

Новата фабрика е част от Тракия икономическа зона.

Тя развива концепцията за изграждане на въглеродно-неутрални индустриални зони. С цел по-бързото усвояване на технологиите и стартиране на производството в PPS Manufacturing ще бъдат привлечени международни инженер-химици, които ще обучават кадрите в България и ще подпомогнат старта на производствената дейност. Предвижда се изграждане на лаборатория за научна и развойна дейност и производствени тестове. Продуктите на компанията ще бъдат тествани в европейска сертифицирана лаборатория и ще бъдат сертифицирани от европейски орган.

Плановете са новата фабрика на PPS Manufacturing да започне дейността си от есента на 2021 г., което е очаквано от компаниите в България, тъй като само една от хранителните вериги употребява 1,5 млн. ръкавици на месец в центровете си в цялата страна.

Подобни статии

Top