Първата копка на водния проект е факт! На тези улици в район „Северен“ ще се работи (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Проектът е на стойност 115 334 116 лева. Вижте снимки от дългоочаквания старт

Първа копка на един от най-значимите за Пловдив проекти направиха кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, зам.-кметът на Общината Пламен Райчев, кметът на Пловдив Здравко Димитров пък лично им поля вода за късмет, предаде репортер на DCnews.bg. Строителните дейности по интегрирания проект за водите днес започнаха от ул. „Средец“, изпълнител на първия участък е фирма „Европейски пътища“, срокът за завършването – по документи, е 500 дни. От администрацията, обаче, са получили уверение, че дейностите ще приключат за 300 дни, разказа ресорният кмет Райчев. По думите му точно първият етап е най-сложен, защото става дума за малки улички при условията на гъсто паркиране с преплетени подземни комуникации.

Неудобства явно няма да липсват – ще има моменти, когато водоподаването ще бъде засегнато, паркирането в района ще бъде засегнато, а автомобилите, които пречат на дейностите, ще бъдат вдигани. Ще има известен дискомфорт, призна кметът Димитров, но апелира пловдивчани да изтърпят, защото всичко е за добро. По време на етап 1 ще бъдат подменени 12, 276 километра водопроводи, успоредни на канализацията, както и 708 сградни отклонения. Ще се подменят и 13,428 километра второстепенна канализационна мрежа, ще се рехабилитира Главен колектор VII и ще се изгради нов колектор с дължина 2,745 километра. 

„Всичко е сингхорнизирано  и уточнено, всичко е за добро, ще се вдигне качеството на живот на хората“, коментира на свой ред и кметът на района Стоян Алексиев. След като приключи работа улиците ще бъдат асфалтирани от бордюр до бордюр, където е възможно ще се оправят тротоарите.  Зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов пък обясни, че на места ще бъдат обособявани джобове за паркиране, което е един вид подготовка към въвеждане на платено паркиране в зоната (дали синя, или зелена зона – Чонов не уточни).

Проектът е разделен на няколко направления. Първият лот е разделен на два участъка. Участък 1 обхваща улиците на юг от бул. „България“, на север от бул. „Марица“, на запад от ул. „Васил Левски“ и на изток от ул. „Победа“. Тук са включени следните улици: ул. „Сава Муткуров“ от ул. „Победа“ до ул. „Илю Войвода“; ул. „Драгота“ от ул. „Победа“ до ул. „Средец“; ул. „Самара“ от ул. „Победа“ до ул. „Средец“; ул. „Средец“ от ул. „Карловска“ до бул. „България“; ул. „Илю Войвода“ от ул. „Карловска“ до ул. „Баткун“; ул. „Баткун“ от ул. „Стефан Ботев“ до ул. „Карловска“; ул. „Карловска“ от ул. „Богдан“ до края; ул. „Неофит Рилски“ от ул. „Карловска“ до ул. „Васил Левски“; ул. „Сливница“ от ул. „Братаница“ до ул. „Абоба“ и ул. „Абоба“ от ул. „Оборище“ до ул. „Сливница“.

Участък 2 от етап 1 обхваща улиците на юг от бул. „България“, на север от бул. „Марица“, на изток от ул. „Васил Левски“ и на запад от бул. „Цар Борис Трети Обединител“: ул. „Сливница“ до ул. „Васил Левски“; ул. „Васил Левски“ от ул. „Неофит Рилски“ до ул. „България“; ул. „Брезовска“ от ул. „Неофит Рислски“ до бул. „България“; ул. „Полковник Бонев“ от ул. „Неофит Рислки“ до бул. „България“; ул. „Тича“ от ул.“Оборище“ до бул. „България“; ул. „Белград“ от ул. „Златю Бояджиев“ до края; ул. „Златю Бояджиев“ от ул. „Неофит Рилски“ до бул. „Цар Борис Трети Обединител“; ул. „Мария Кюри“ от ул. „Ибър“ до ул. „Полковник Бонев“; ул. „Ибър“ от ул. „Белград“ до бул. „Цар Борис Терти Обединител“; ул. „Драва“ от ул. „Мария Кюри“ до ул. „Белград“; ул. „Кутловица“ от ул. „Ибър“ до ул. „Златю Бояджиев“; ул. „Иглика“ от ул. „Залтю Бояджиев“ до ул. „Ибър“; ул. „Георги Котов“ от ул. „Мария Кюри“ до бул. „Цар Борис Трети Обединител“; ул. „Хан Пресиан“ от ул. „Ибър“ до бул. „България“.

Вторият лот също е разделен на два участъка. В участък 2 са включени улиците на юг от бул. „България“, на север от бул. „Марица“, на изток от бул. „Васил Априлов“ и на запад от ул. „Победа“, а в участък 3 са улиците на север от бул. „България“, на юг от бул. „Дунав“, на запад от бул. „Васил Априлов“.

Проектът е на обща стойност 115 334 116, 42 лева, 80 681 485 лева е безвъзмездната финансова помощ, 34 652 630 лева – съфинансирането, а 10 442 848 лева собственото участие на Община Пловдив – средствата идват от бюджета на Пловдив. По план целият първи етап на проекта трябва да приключи на 3 април 2022 година.

 

Подобни статии

Top