Първата Монтесори паралелка отвори врати за 17 първокласници (СНИМКИ)

Това на практика е първият клас в страната по метода Монтесори

Първата Монтесори паралелка отвори врати за 17 първокласници в Пловдив. Малчуганите, които досега не са се обучавали по тази педагогическа система, прекрачиха прага на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Още с влизането в класната стая, те бяха поканени от своите учителки да седнат на килим в центъра на стаята и да се поздравят взаимно. А на чиновете ги чакаха букварът и учебниците им, опаковани от грижливите педагози с панделки и цветя.

Владиката и Зико преподадоха първия урок по пътна безопасност на първолаците (СНИМКИ И ВИДЕО)

Всяко дете ще разполага с набор от дидактични материали, с които ще решава по какъв начин да изпълни дадената от учителя задача, така че да се чувства свободно и избрано, че може да направи своя избор за това как ще се придобият знанията и уменията, разказа Чуканов.

Догодина в клас ще влязат първите малчугани, които са завършил Монтесори детски градини под тепетата. Така преходът към училище за тях ще е доста по-плавен, смята педагогът Симеон Чуканов – Монтесори-експерт в общинския отдел „Образование“.

В Монтесори-градината „Мир“ децата идват с желание и усмивка (СНИМКИ И ВИДЕО)

Това на практика е първият клас в страната, който ще се обучава по метода на Мария Монтесори в училище. Целта е да се постави детето във фокус, в центъра на класната стая, като всяко едно последващо действие ще се базира на този принцип.

„Обмисляме да въведем тази система и в други училища в Пловдив„, посочи Симеон Чуканов. Това обаче ще стане догодина, когато първите деца изкласят от забавачките, работещи по този метод.

Подобни статии

Top