Първата зала с живи пеперуди стана на две години

Регионалният природонаучен музей – Пловдив отбелязва втората годишнина от откриването на зала „Тропик“ .

По случай рождения ден на залата музеят подготви албум със снимки, представящи някои ключови моменти в нейната история, както и много от фееричните и обитатели. Албумът със спомени ще бъде изложен на видно място във фоайето на музея, но това не е всичко.

В чест на втората годишнина на зала „Тропик“ в експозицията на музея (зала „Безгръбначни“) ще бъде изложена изключително ценната птицекрила пеперуда на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae), която е най-голямата пеперуда в света.

Посетителите ще  могат да и се насладят до края на месец септември.

Зала „Тропик“ е първата постоянна изложба на живи тропически пеперуди и растения в България. Този удивителен проект е част от цялостното преобразяване на природонаучния музей, започнато с подкрепата на Община Пловдив през 2013. Куполът, който бива възстановен на старото си място (премахнат през 1912), се строи в продължение на около година, а изграждането на цялата инсталация, която поддържа специфичните условия в зала „Тропик“, отнема още година и половина. Покривът също се нуждае от укрепване, за да издържи допълнителната тежест на почвата и големите растения.

Директорът на музея д-р Огнян Тодоров споделя как много хора са го убеждавали, че тази идея не може да се осъществи по различни технически причини.

Това обаче не го спира и след повече от две години работа излита първата жива пеперуда в зала „Тропик“. Средствата, вложени за реализацията на амбициозния проект, възлизат на около 250 000 лева.

Залата с живи пеперуди печели награда от Съвета по туризъм за най-оригинална туристическа атракция, открита през 2017 година, и предизвиква голям интерес сред хора от цялата страна.

Помещението е оформено като малка джунгла, в която целогодишно се поддържа температура над 26 градуса и влажност над 75%. Освен екзотичните пеперуди, вътре живеят златни рибки и 40 вида растения от топлите страни.

От откриването си до днес зала „Тропик“ е била дом на 50 различни вида пеперуди от джунглите на Азия, Африка и Южна Америка.

Сред най-впечатляващите обитатели е нощната пеперуда Attacus atlas с размах на крилете до 20 см, като средният размер на пеперудите в залата е 10 см.

Подобни статии

Top