Първи фестивал на плъстите в село Труд

Истински лабиринт с цветовете на вълната очаква гостите

Под мотото „Пъстро да ни е” започва първия Фестивал на плъстите в пловдивското село Труд. Демонстрации по боядисване на вълна, изработка на домашен сапун, дарачене на вълна, плъстене с майстори плъстари са само част от колорита на най-новия фест.

Фестивалът предоставя трибуна на една позабравена и колоритна част от бита и традициите, както на България, така и на всички страни – плъстите. На фокус ще са автентичният начин на плъстене и неговите съвременни интерпретации с израз в различни продукти на ръчното творчество.

Програмата на фестивала е пъстра. Освен демонстрации ще има работилнички с различни техники на плъстене за малките посетители – страната на феите, работилничката на цветята и направи си плъстено сърце.

За първи път се организира  ЕмоциоЛандия – Творилница за Емоционално предприемачество.

Йовка Христова пък ще представи книгата си „Вълнени истории“.

Специален гост на фестивала е майстор- плъстар Мариета Недкова, носител на приза „Пазител на традициите“.

Сред изложителите са Пепи Ставрева – Стрина Пепина, кръжок „Сръчковци“ за приложно творчество и занаяти, гр. Хисар, Фелт бг, Кристина Върбанова и други.

Истински лабиринт с цветовете на вълната с авторските изделия от майстори-плъстари, обещават организаторите.

За доброто настроение на посетителите ще  допринесе автентичния фолклор и танците на Младежки танцов състав „Климентина“. В програмата са включени още Колектив за автентичен и обработен фолклор при НЧ „Светлина -1929“, Женска и камерна групи за автентичен фолклор при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927г.“ в град Хисар.

Проектът е част от програмата на Пловдив -Европейска столица на културата 2019.

Top