Първият и единствен засега в България пациентски център за наследствен ангиоедем навърши шест години

Центърът е в Пловдив

Първият и единствен  по рода си в България пациентски център за  рядката диагноза наследствен ангиоедем навърши шест години от откриването си. В този център пациентите имат възможност да бъдат насочени и консултирани от  водещи специалисти в тази област.

Наследственият ангиоедем (НАЕ) е описан за първи път през 1882 г.  и е пример за първичен имунодефицит и псевдоалергична реакция. Диагнозата  е фенотипен израз на предаван по наследство дефицит на плазмения С1 естеразен инхибитор, който се проявява клинично с рецидивиращи, самоограничаващи се отоци по кожата на тялото, лигавиците на горните дихателни пътища, храносмилателната и урогениталната системи.

Отоците са бледи, твърди, несърбящи и болезнени и спонтанно преминават  обикновено от  24 до 72 часа. Те обаче са   обезобразяващи, инвалидизиращи , а  в случай при оток на гърлото и  животозастрашаващи.

Важно е всички лекари и особено тези, работещи в спешни отделения, да бъдат запознати със симптомите на наследствения  ангиоедем, защото именно там болните са чести посетители.

Центърът се намира в гр. Пловдив  на ул. „Капитан Райчо“ 50.

Top