Първият изнесен офис на Международната организация по лозата и виното (OIV) ще бъде в Пловдив

Създават експериментален лозов масив за местни сортове край Пловдив

Първият в света изнесен офис на Международната организация по лозата и виното (ОIV) ще бъде открит в България и по-точно в Пловдив. Това стана ясно по време на церемонията за удостояване с титлата „Доктор хонорис кауза“ на генералния директор на OIV Пау Рока.

Той съобщи, че в района на Пловдив ще бъде създаден експериментален лозов масив за автохтонни (местни) сортове и ще се отглеждат лозови насаждения типични за региона, Балканския полуостров и Черноморския басейн. Целта била да се развива и възстанови историческият път Via Vinifera, обясни Рока.

Най-вероятно седалището на изнесения офис на OIV ще бъде в Пловдив, потвърди и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който присъства на церемонията. Човекът, който ще оглавява офиса ще бъде избран до края на годината. Така българските вина ще се рекламират в един много по-висок клас, поясни Гечев. Той разкри още, че вече се оглеждат терени в Родопската яка край Пловдив за създаването на подобно лозе.

Предстои да бъде направена и дигитализация във винения бранш, каза още Пау Рока.

По думите му така чрез сканиране на баркодовете на винените бутилки потребителят ще може да разбере каква е историята му – от кой регион идва, къде се намира лозовият масив, от който е набрано гроздето, в коя винарна е произведено виното, кой е технологът, колко бутилки от това вино са произведени и т.н. Всъщност това ще бъде един вид дигитален паспорт на съответното вино, допълни генералният директор на OIV.

Пау Рока разкри още, че възнамерява да организира симпозиум за винарските технологии в България и най-вероятно форумът ще е в Пловдив. С отварянето на офис тук, в града под тепетата ще идват все по-често водещи енолози.

Рока припомни, че в УХТ от началото на следващия семестър се разкрива нова магистърска  програма по технология на виното, която ще бъде под егидата на OIV. Така учебното заведение влиза във „висшата лига“ на университетите, които ще присъждат дипломи по програми на Международната организация по лозата и виното, която е ситуирана в Париж.  Още два университета имат подобни специалности – този в Монпелие и университетът „Дейвис“ в Калифорния, САЩ.

Програмата ще е на английски и ще е отворена и за чуждоезични студенти, съобщи ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. Според Пау Рока пък тя ще отговаря на много високи стандарти.

1 2

Подобни статии

Top