Първият по рода си фестивал на шевицата посреща НЧ "Алеко Константинов" - DC news

Първият по рода си фестивал на шевицата посреща НЧ „Алеко Константинов“

„Шевица Фест. Традицията среща бъдещето“

Народно читалище „Алеко Константинов-1954“ ще бъде домакин на първия по рода си фестивал на шевицата „Шевица Фест. Традицията среща бъдещето“. Събитието е част от Програма „Наследство II“ направление „Творческият Пловдив“ на Пловдив – Европейска столица на културата“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Пловдив 2019.

На 3-ти юни от 18 ч. ще се открие изложбата „Шевицата на етносите в Пловдив“ в галерия „Алеко“ към читалището /бул. „Шести септември“ №160/. Изложбата представя национални костюми, везба и старинни предмети на етносите, които от векове живеят в град Пловдив – българи, арменци, евреи и турци. В изложбата са включени национални костюми, шевици и тъкани от частни колекции и съвременни предмети от бита и облекла, изработени от везбарките на Колектива за везба и занаяти „Росица Чуканова-1968 г.“ към читалището – тишлайфери, пана, карета, кенета, шалове, обложки за книги, бижута, съвременни облекла, в извезването на които са използвани орнаменти от автентични шевици. Колекциите на Катя Черпокова и Елица Миланова включват уникални български носии. Старинните мюсюлмански носии са също от колекцията на Катя Черпокова. Еврейският етнос е представен от празнични и религиозни предмети, предоставени от ОЕ „Шалом“. В изложбата е включена старинна арменска везба, дантели, кене. Изложбата ще бъде открита до 18.06.2022 г.

Вторият ден от фестивала – 4 юни, ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, в които самите те могат да участват. Откритата сцена „Ядрото“ в квартал Капана ще се превърне в творческо ателие. По време на фестивала посетителите ще могат да видят  и да се насладят  на разнообразие от дейности – изложби, работилници за шевици, прожекции, среща с етнографи, ревю на носии, и разбира се, концертна част с автентична народна музика и танци. Предвидени са занимания и за най-малките посетители.

На 4-ти юни от 12 ч. е официалното  откриване на фестивала с   фолклорен ансамбъл „Тракия“.

От 12.30 ч. до 18.00 ч. „Работилници за изработка на шевици“ за възрастни и деца. Те са отворени за всички, които желаят да се научат да бродират – деца, техните родители. В работилниците за възрастни везбарките – майсторки от Колектив за шевица и занаяти „Р.Чуканова-1968 г.“ към читалището ще демонстрират уменията си в изработването на везба и ще показват и обучават желаещите в тънкостите на занаята. Всеки посетител  може да провокира уменията си под ръководството на Виолета Чалъкова– член и  на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Йорданка Бояджиева, Анна Драганова, Мария Ангелова, Веселина Кумчева и др. Везбарките ще демонстрират изработката на шевицата.

В Работилничките за деца малчуганите ще оцветяват схеми с шевици, ще рисуват картички, изработват гривнички, редят пъзели от шевици и др. игри и занимания.

От 13.00 до 14.00 ч. посетителите ще се насладят на Ревю от автентични национални носии от етнографските  области на България. Дефилето ще представи  14 автентични народни носии, изработени преди повече от един век, които са предоставени от частни колекционери: Катя Черпокова, Елица Миланова и от фонда на читалището.

1 2
Top