Първият учебен ден: Не "Добре дошли!", а "Сложете маските!" (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Първият учебен ден: Не „Добре дошли!“, а „Сложете маските!“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кметът Здравко Димитров  откри учебната година в СОУ „Паисий Хилендарски“

Първият учебен ден в Пловдив започна не с „Добре дошли!“ към първолаците, а със „Сложете маските!“ на входа на училище. Развълнуваните и объркани малчугани се чудеха кое по-напред да държат – цветята за първата си учителка или да ровят в раниците за маски.

В пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“, както навсякъде в страната, тържеството в двора на училището беше само за първокласниците и децата от пети и осми клас. То започна в 9.00 ч., а останалите ученици бяха повикани в 10.00 ч., за да започнат новата учебна година директно в класните стаи.

Децата бяха разположени през метър и половина разстояние и с цветя в ръце чакаха в обособеното в двора на училището каре да удари първия звънец. Родителите им ги наблюдаваха зад въженца, а на специална сцена отпред бяха официалните гости, сред които и кметът Здравко Димитров.

Кметът пожела на добър час на децата

„Това за вас е един ден, който ще помните винаги. Няма нищо по-хубаво от това да бъдете заедно в клас и да събирате знания от своите учители, които са готови да дадат част от себе си и да ви помагат“, заяви Зико. Той изрази убеденост, че въпреки трудностите, които обществото ни изпитва заради епидемията от COVID, ще се справим и ще излезем по-силни.

„Дано да не се налага отново социална изолация и дистанционно обучение, защото всички сме убедени, че децата се справят по-добре в класните стаи“, подчерта кметът. Той призова родителите да бъдат търпеливи, да помагат на децата си и на учителите и пожела на всички успешна година.

„На добър час, но нека да споделим преди това силната емоция на днешния ден. Днес е сакрална дата за народа ни. Развитието от писането с пясък и пръчици до таблети и електронни дъски. Първокласници, искрата на вдъхновението ще бъде запалена от вашите учители“, заяви в словото си директорът на училището Ирена Душкова. Тя пожела на всички ученици и учители ползотворна и здрава нова учебна година.

Деца и родители бяха поздравени и от Петранка Калоферова, председател и регионален координатор на Синдиката на българските учители.

Веднага след приветствията по-големите ученици поздравиха „зайците“, а след това класната на 1А клас удари училищния звънец. После поведе учениците си за ръка към школото.

Откриване на учебната година в СУ "Св. Паисий Хилендарски" – Пловдив

Публикувахте от DCnews Новини от Пловдив и региона в Понеделник, 14 септември 2020 г.

Подобни статии

Top