Първият учебен ден започва за повече от 5 хиляди ученици в Асеновград

В Асеновград 528 деца ще тръгнат за първи път на училище.

Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов ще открие учебната година  в двете гимназии

Броят на първолаците се запазва почти постоянен през последните няколко години, въпреки това от Общината тази година отчитат с три деца повече, които ще чуят първия училищен звънец. Най-много първокласници са записани в училище „Петко Каравелов“ – 103, а най-много деца ще се учат тази година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Там броят на учениците е 1 017.

Сградите на всички 12 общински училища в Асеновград са готови за посрещане на учениците.

С изцяло обновени дворни пространства ще посрещнат новата учебна година двете големи общински гимназии в Асеновград. ремонтите са по проекта на Общината за подобряване на образователната инфраструктура, в който бяха включени и три детски градини – „Пролет“, Надежда“ и „Зорница“.

И тази година община Асеновград ще финансира маломерни паралелки.

През настоящата 2019/2020 те са 20 на брой, а от бюджета са осигурени близо 38 хиляди лева. Една от паралелките, която не успя да достигне капацитет и остана с по-малко ученици е в Професионалната гимназия „Димитрий Солунски“, където само 12 зрелостници за последен път ще прекрачат прага на родното училище.

ОУ „Христо Ботев“ тази година създаде инициатива „Не за учителите цветя, а за децата място за игра“.

Вместо букет, учителите призовават своите възпитаници да дарят средствата, предвидени за цветя, за облагородяване на пространството за игра в двора на училището. Дарителската кутия ще бъде поставена във фоайето на първия етаж в голямата сграда на ОУ „Христо Ботев“.

Началото на учебната година ще бъде дадено в 9.00 часа. Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов ще открие учебната година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Час по-късно градоначалникът ще присъства и на празника в СУ „Св. княз Борис I“.

Подобни статии

Top